Hlavní navigace

Podle podnikatelů se do Evropského parlamentu dostali gramotní kandidáti

26. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Doplněno vyjádření prezidenta HKČR. (26. 5. 2014 14:34)
Podnikatelé jsou spokojeni s výsledkem voleb. Očekávají, že budou lépe obhajovat zájmy českých podnikatelů. Zároveň upozorňují na rekordní volební neúčast.

Volby do Evropského parlamentu dopadly z pohledu českých podnikatelů dobře. Do Bruselu míří kandidáti, kteří podle nich dokáží hájit zájmy tuzemských firem. Jsme názoru, že byli zvoleni veskrze gramotní kandidáti, nikoliv extrémní populisté. S mnohými dlouhodobě spolupracujeme a věříme, že se nebude jednat o takovou stafáž, jakou byla naše poslední evropská parlamentní sestava, uvedl pro server Podnikatel.cz Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Volby do Evropského parlamentu se v Česku potýkaly s rekordním nezájmem. 

Podle něj sice mandát českých poslanců neotočí kormidlem dějin v Evropské unii, ale díky proevropskému zaměření vítězných kandidátů lze očekávat, že bruselské návrhy z pera českých politiků by mohly být ve prospěch českého byznysu. 

Podle Bedřicha Dandy, předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, však nebudou mít tyto návrhy až takový dopad na podnikatelské dění v Česku: Na české podnikatelské prostředí to bohužel nebude mít žádný vliv, ač by to jistě bylo potřeba, aby nedocházelo k takovým daňovým únikům, k jakým jistě v Česku dochází.

Nový prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý zase poukazuje na pozitivní fakt, že v českých eurovolbách se neumístila žádná z extrémistických stran, jako tomu bylo například v tradičních státech Evropské unie: Jsem znepokojen velkým volebním úspěchem takovýchto stran v tradičních zemích EU na západ od našich hranic. Dle mého názoru lze s nadsázkou očekávat, že evropští poslanci z ČR budou větší oporou EU než řada jejich západoevropských kolegů, řekl serveru Podnikatel.cz Dlouhý. 

I přesto bude česká podnikatelská veřejnost požadovat po politicích důslednější práci než doposud: Postupně se sejdeme se všemi europoslanci a budem velmi důslední a nekomprimisní ve vyhodnoccování jejich aktivit vůči našim firmám, doplnil Havlíček.

Volby do Evropského parlamentu byly letos poznamenány rekordní neúčastí. Zatímco v celé Evropské unii se k volebním urnám dostavila skoro polovina voličů, v Česku to nebyla ani pětina (18,2 %). I když to politici již předem přičítali vlivu počasí, ozývají se kritické hlasy, že čeští voliči jsou k evropským volbám příliš pasivní.  Jsem přesvědčen, že tento stav má své kořeny v negativistické protievropské politice předchozích pravicových vlád, stejně jako v potřebě zlepšit fungování institucí EU a jejich přiblížení občanům, řekl v oficiálním prohlášení premiér Bohuslav Sobotka.

Daně x

Prezident Miloš Zeman na druhou stranu přičetl volební blamáž také tuzemským novinářům: 80 procent zákonů jsou zákony z dílny Evropské unie. To by bylo dobře, kdyby voliči věděli. Vždycky jsou na vině novináři. Máte to lidem sdělovat, kriticky poznamenal Zeman v rozhovoru pro Českou televizi.

Vítězem voleb se stalo hnutí ANO, které získalo dle údajů Českého statistického úřadu celkem 16,13 % hlasů, na druhém místě skončila se ziskem 15,95 % hlasů TOP09 a STAN. Až třetí příčku obsadila ČSSD, když si přičetla celkem 14,17 % hlasů. Zástupce v Evropském parlamentu bude mít ještě KSČM, KDU-ČSL, ODS a jeden mandát získali i Svobodní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).