Hlavní navigace

Podle HK ČR jsou inspektoři při kontrolách nelegální práce arogantní

4. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hospodářské komoře vadí tvrdé postihy a arogantní chování chování úředníků inspektorátu při kontrolách. Místo kopií smluv navrhuje zavedení pracovních knížek.

Na konci května uspořádala Hospodářská komora České republiky dvacátý čtvrtý celorepublikový sněm. Setkání se zúčastnil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Hovořilo se hlavně o nelegálním zaměstnávání podle úpravy zákona o zaměstnanosti účinné od roku 2012. 

Nelegální zaměstnávání. Hlavní téma diskuze

Předmětem diskuze účastníků sněmu hospodářské komory (HK) bylo nelegální zaměstnávání, především potírání práce na černo a tzv. švarcsystému. Je záležitostí nás všech maximálně eliminovat práci na černo proti těm, kteří neodvádí žádné sociální a zdravotní pojištění či daň z příjmu. Pokud totiž nepokročíme v odstraňování práce na černo, bude to mít negativní dopad pro nás všechny, vyjádřil se k tomuto tématu ministr Jaromír Drábek

Čtěte také: Nelegální práci vám musí dokázat, kontrolní protokol k tomu nestačí

Pracovní knížky jako za Protektorátu?  

Komora v oblasti potírání nelegálního zaměstnávání připravuje určité návrhy. Jedním z nich by mohla být elektronická pracovní knížka. Ta by v podstatě řešila problém povinnosti mít u sebe na pracovišti pracovní smlouvu. Naše právní oddělení a naši odborníci připravují tzv. modifikovaný systém – nebudeme ho nazývat švarcsystém – který předloží Hospodářská komora cca do jednoho měsíce ministrovi práce a sociálních věcí, uvedl Petr Kužel, prezident HK ČR. 

Hospodářská komora rovněž sleduje situaci a chování inspektorátu při kontrolách zaměstnanců. Podle Petra Kužela jsou postihy inspektorátu práce velmi tvrdé a zástupcům HK vadí především arogantní chování úředníků při kontrolách. 

Čtěte také: Neukážete při kontrole švarcsystému smlouvy? Pokutu automaticky dostat nesmíte

Povinnost mít pracovní smlouvu na pracovišti 

Státní úřad inspekce práce již před časem specifikoval, co je myšleno pod pojmem „pracoviště zaměstnavatele“. Pracovištěm zaměstnavatele jsou místa určená a obvyklá pro výkon jeho činnosti.

Čtěte více: Co je z hlediska kontroly nelegální práce pracovištěm zaměstnavatele?

Určeným pracovištěm zaměstnavatele je sjednané místo výkonu práce uvedené v pracovní smlouvě, dohodě o pracovní činnosti a dohodě o provedení práce. Jestliže zaměstnanec na takovém místě vykonává práci, inspektor práce ověří doklady prokazující pracovněprávní vztah přímo na tomto místě. 

Brand24

Obvyklým pracovištěm je pracoviště, na kterém zaměstnanec dočasně vykonává práci. Toto místo není totožné s místem výkonu práce sjednaným v pracovní smlouvě nebo v dohodě konané mimo pracovní poměr. Zpravidla se za taková pracoviště považují místa realizace stavebních, montážních a jiných prací (např. hlídací a úklidové služby, služby poskytované v lesnictví a zemědělství). V těchto případech je zaměstnavatel povinen splnit svou povinnost přímo na těchto pracovištích. Kopie dokladů musí být k dispozici zde.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).