Hlavní navigace

Počet poskytnutých hypotečních úvěrů stále klesá

24. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v meziročním srovnání stejného období poskytnuto o 3 % méně hypotečních úvěrů. Tímto trendem se už vyznačovalo i pololetí druhé, ve kterém bylo těchto úvěrů o 1,5 % méně než v loňském roce. Největší propad byl ale zaznamenán už na počátku roku, kdy se počet hypoték za první čtvrtletí snížil o celých 15 %.

Poskytování hypotečních úvěrů se stále snižuje. Hovoří o tom meziroční srovnání shodných období, kdy za první čtvrtletí byl zaznamenán dokonce 15% propad. Další kvartál byl na tom s 1,5 % o poznání lépe, nyní počet hypoték klesá 3% tempem. Pokles hypoték má kromě finanční krize na svědomí i připravované změny v daňových zákonech, díky kterým se lidé chtěli na konci roku 2007 úvěry předzásobit. Nejvíce klesly úvěry poskytované fyzickým osobám.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, které o tomto vývoji informovalo se domnívá, že je tento stav logickým důsledkem měnícího se přístupu hypotečních bank ke svým klientům. Díky světovému vývoji v oblasti hypotečních produktů se zahraniční investoři působící na českém trhu rozhodli podmínky pro udílení hypoték zpřísnit. Podle ministerstva je však pokles počtu poskytnutých hypoték ještě mírný. Český stavební trh v oblasti bydlení by nemusel v letošním roce v odezvě na krizi zahraničních finančních trhů nic tratit, řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Čtěte více: Způsobil současnou finanční krizi trh nebo stát?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).