Hlavní navigace

Pětina Čechů zítra přijde o zabezpečení svého počítače

7. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Od 8. dubna nebude dostupná podpora a aktualizace pro Windows XP. Tento operační systém přitom využívá celá pětina Čechů. Firmám hrozí útoky hackerů.

Společnost Microsoft zítra ukončí podporou svého systému Windows XP. Přestane fungovat jakýkoli servis a systém už nebude tak bezpečný. Microsoft nebude vydávat bezpečnostní aktualizace pro Windows XP a sadu Microsoft Office 2003. Potencionálních bezpečnostních chyb v těchto produktech mohou zneužít hackeři, kteří se snadno dostanou například k internetovému bankovnictví, k soukromým datům a důvěrným informacím. Mohlo by dojít i na sabotáže a vyřazování systémů z provozu. Nebudou totiž fungovat ani některé antivirové programy. Systém Windows XP používá celá pětina všech českých počítačových uživatelů. Útoky na systém jsou mnohem více než jednotlivci ohroženy firmy a instituce. 

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

A proč bude podpora Windows XP ukončena? Tento operační systém byl s velkým úspěchem uveden na trh před více než deseti lety. Během tak dlouhé doby se ovšem značně změnily požadavky a očekávání uživatelů, stejně jako zařízení, která ke své práci používají. Organizace, které doposud využívají Windows XP, se tím připravují o výhody modernějšího a bezpečnějšího prostředí IT i možnost volby z široké nabídky nových zařízení, včetně těch mobilních. Včasnou komunikací ukončení podpory pro Windows XP se Microsoft snaží poskytnout dostatek času na přípravu a provedení úspěšné migrace na nové verze Windows a Office. Zároveň se zabezpečením systímu bude ukončena i služba bezplatné a placené technické podpory a dále nebudou aktualizovány ani on-line zdroje technických informací. Systém jakoby přestal existovat. 

Dále čtěte: Malé firmy se hackerů bát nemusí, riziko na ně číhá uvnitř

Řešením problému je přechod na novější systém nebo systémy konkurenční. Není ale pravdou, že by si tyto systémy museli uživatelé kupovat povinně. Windows XP bude fungovat i nadále, jen přestane být bezpečným. Microsoft ale na svém webu uvádí, že čím dál víc výrobců softwaru a hardwaru bude optimalizovat svoji nabídku pro novější verze Windows, a proto se dá očekávat, že uživatelé narazí na větší počet aplikací a zařízení, které ve Windows XP nebudou fungovat.

Pokud si chcete zajistit ochranu po ukončení podpory, máte dvě možnosti:

1. Upgradujte svůj současný počítač

Jen málo starších počítačů umožňuje používat Windows 8.1, což je nejnovější verze Windows. Microsoft doporučuje stáhnout si Pomocníka při upgradu systému, pomocí něhož lze zkontrolovat, jestli počítač splňuje požadavky na nejnovější systém.

Brand24

2. Pořiďte si nový počítač

Pokud na stávajícím počítači není možné používat Windows 8.1, možná nastal čas přemýšlet o pořízení nového počítače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).