Hlavní navigace

Pecina potvrdil stamilionovou pokutu pro distributory léčiv

15. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Předseda Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) potvrdil uložení pokuty ve výši 113,064 mil. korun distributorům léčiv. Pokuta se týká čtyř největších distributorů léčiv v ČR, společnosti PHOENIX Lékárenský velkoobchod a.s. (53,736 mil. Kč), Alliance Healthcare s.r.o. (23,859 mil. Kč), PHARMOS a.s. (18,638 mil. Kč) a Pharma Praha spol. s r.o. (16,831 mil. Kč).

Pokuta byla udělena za to, že distributoři na počátku minulého roku porušili zákon tím, že vytvořili kartelovou dohodu. Jejím předmětem měl být společný záměr přerušit dodávky léčiv do třech významných nemocnic (Thomayerova nemocnice, Na Bulovce a Nemocnice u sv. Anny) za účelem dosáhnout úhrady pohledávek. Podle ÚOHS „Není problém, když distributoři chtějí dosáhnout úhrady svých pohledávek, nesmí ale k tomuto účelu koordinovat svůj postup při dodávkách léčiv nebo slaďovat obchodní podmínky. To znamená dopouštět se kartelových ujednání a vylučovat konkurenci mezi sebou.“ Zastavení dodávek a zkracování lhůt splatnosti vyhlásili distributoři společně na tiskové konferenci 14. února 2006.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vycházel při stanovování výše pokut z ročního obratu jednotlivých firem. Následně pak ještě přihlédl k polehčujícím nebo přitěžujícím okolnostem. Rozhodnutí je pravomocné, firmy se však mohou ještě obrátit na soud.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).