Hlavní navigace

Papírové letenky končí, prodejci letenek budou prodávat už jen elektronické

22. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

K 1. červnu končí prodej papírových letenek. Prodejci jsou povinni vydávat letenky už jen elektronické. Informuje o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) podle které nový systém vychází z požadavku Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA).

Podle Asociace má elektronická letenka, jejíž zavedení vítají cestovní kanceláře i letecké společnosti, řadu výhod. Hlavní výhodou je to, že elektronickou letenku nelze ztratit. Cestující, který má elektronickou letenku se na letiště může vydat bez fyzické letenky, pouze se svým identifikačním dokladem a i přesto bude odbaven, říká Tomio Okamura – člen prezidia a mluvčí AČCKA.

Ten dále upozornil, že výhodou tzv. e-letenky je také to, že si ji cestující může koupit nejen prostřednictvím internetu, ale také v kamenné prodejně, jak byl dosud zvyklý. Elektronické letenky budou navíc i levnější. Zákazníci totiž zaplatí nižší servisní poplatek, který si letecké společnosti účtují za vystavení elektronické letenky.

E-letenka umožňuje také snadnější odbavení cestujícího přes internet, v případě některých leteckých společností už 24 hodin před odletem. Papírové letenky tak definitivně končí a nebudou dostupné ani na vyžádání za poplatek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).