Hlavní navigace

Konec online pokeru v Česku?

7. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čeští hráči pokeru si možná už od roku 2012 nebudou moci legálně zahrát v online pokerových hernách. Poslanci včera odklepli novelu loterijního zákona č. 202/1990 Sb., která postaví v Česku mimo zákon všechny online pokerové herny. Podle jejich provozovatelů tato novela poškodí až čtvrt milionu českých hráčů. Nevylučují proto arbitráže, které by českou státní kasu mohly stát až miliardy korun. Novela zákona čeká už jen na podpis prezidenta.

Kdyby tato novela vešla v platnost, poškodila by ČR zásadním způsobem práva loterijních společnosti na vnitřním trhu EU. Objem online herního průmyslu se v EU odhaduje na cca 10 miliard EUR, komentuje novou legislativu Pavel Stehno, manažer portálu PokerStrategy­.com, který je největším vzdělávacím portálem pro hráče online pokeru a který svoji síť letos rozšířil právě i o Českou republiku.

Stehno zároveň kromě arbitráží nevylučuje sankce ze strany Evropské komise. Navíc zákon omezuje svobodu občanů a podnikání obecně. Je tedy nedemokratický a protiústavní, upozornil Pavel Stehno.

Kvůli novele se zapotí nejen samotné online pokerové herny ale také jejich hráči. Jak varuje server Pokerman.cz, výklad zákona může velmi negativně dopadnout i na samotné hráče, kteří se budou snažit obejít zákon hraním na zahraničním serveru: Pokud budeme brát zákon doslova, 10 milionovou pokutu můžete dostat i vy jako hráč, píše na svých stránkách Pokerman.cz.

Novela loterijního zákona bude považovat za nelegální všechny turnaje v pokeru, které budou probíhat mimo kasina, tedy včetně i těch online, a zároveň zakazuje reklamu na ně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).