Hlavní navigace

Odboráři chtějí v sobotu trumfnout Obamu

14. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
V sobotu se mají sejít desítky tisíc lidí na demonstraci v Praze. Manifestace, kterou organizují odbory, je zaměřena proti zneužívání krize a návrhům předešlé vlády. Odbory doufají, že na ni přijde více lidí než na Baracka Obamu.

Na sobotní demonstraci odborářů v Praze na Hradčanském náměstí by měly dorazit desetitisíce lidí. Odbory předpokládají, že lidí dorazí minimálně tolik, kolik jich bylo na projevu amerického prezidenta Baracka Obamy. Obamu si podle odhadů médií přímo na místě vyslechlo přes deset tisíc občanů.

Za hlavní důvod demonstrace odboráři označují snahu zamezit zneužívání krize. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) některé firmy zneužívají krizi ve svůj prospěch a poškozují zaměstnance. Odbory chtějí demonstrací také upozornit na některé návrhy předešlé vlády, které prý mohou poškodit občany. Jedná se především o novelu zákoníku práce a důchodovou reformu.

Překonají odboráři Obamu?

Rok s rokem se sešel a odbory na sebe opět plánují strhnout pozornost. Po generální stávce, která se uskutečnila v loni v červnu, chystají zástupci zaměstnanců další velkou akci. Na sobotní demonstraci odborů by měly dorazit desítky tisíc lidí. Přesné číslo zatím nevíme, ale bude to řádově v desítkách tisíc. Věřím, že účast na Hradčanském náměstí bude minimálně stejná, jako byla při návštěvě pana prezidenta Obamy, uvedl Milan Štěch, předseda ČMKOS. Čtěte více: Obamova návštěva Prahy trvala bez pár minut rovných 24 hodin.

Podle vyjádření odborových představitelů se bude jednat o jednu z největších protestních akcí odborů v historii České republiky. Ze signálů, které mám z OS KOVO, už teď mohu říci, že to bude největší akce, a to i kdyby přišli jenom zástupci OS KOVO, což se nestane, domnívá se Josef Středula, předseda OS KOVO.

Na manifestaci by měli dorazit také odboráři z Polska, Rakouska, Slovenska, Německa či Chorvatska. Organizátoři jich očekávají ze zahraničí asi 4000. Sobotní manifestace na Hradčanském náměstí se stane součástí evropských odborových dnů. Podobné akce se uskuteční i v dalších evropských zemích. Například na sobotu se plánuje také odborová demonstrace v Berlíně.

Banner - Ekonomická recese

Demonstrace proti zneužívání krize

Sobotní akce má být zaměřena především proti zneužívání krize firmami a proti plánovaným legislativním změnám, které prý poškodí postavení zaměstnanců. Odborům hlavně vadí novela zákoníku práce, se kterou přišel bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, a chystaná reforma důchodového systému.

Krize se totiž prý stala záminkou pro řadu firem, aby omezily platy a výhody zaměstnanců. Pokud zaměstnanci nechtěli na tato opatření přistoupit, hrozil jim vyhazov. Já jsem od předsedy odborového svazu KOVO slyšel, že konkrétní problémy například byly ve firmě Bosch v Jihlavě. Takové kroky ve směru, když to nepodepíšeš, tak se s vámi rozloučíme, se tam podle předsedy svazu KOVO objevily, potvrdil serveru Podnikatel.cz v rozhovoru Milan Štěch.

Zatímco u společnosti Bosch se problémy vyřešily, jinde údajně zaměstnanci takové štěstí neměli. Odboráři uvádějí jako příklad těžební firmu OKD, která hrozí propouštěním, pokud zaměstnanci nepřistoupí na snížení platů. Firma, která loni vykazovala zisk deset miliard korun, přišla na jednání s odbory s návrhem, že je nutné snížit základní platy o 5,5 procenta. Navíc bez 13. platu a bez platu na dovolenou, tedy s návrhem celkem snížit mzdy o 16 procent v průběhu roku 2009, což znamená snížení mezd o dva měsíční platy, vysvětlil Jan Sábel, šéf hornických odborů.

Odborům se dále nelíbí chování tuzemských obchodních řetězců, ve kterých podle odborářů neexistuje důvod pro snižování mezd, protože krize je prakticky nezasáhla. Zároveň však Milan Štěch v rozhovoru pro server Podnikatel.cz upozornil, že zneužívat krizi se rozhodně nesnaží většina firem a že jde spíše o excesy. Podle Štěcha celá řada firem drží počty zaměstnanců ve větším počtu, než jaký mají pokles zakázkové náplně. Čtěte více: Nevolali jsme po vyšších daních, vadilo nám ale jejich prudké snižování, říká šéf odborů.

Novela zákoníku práce by prý poškodila zaměstnance

Odboráři ale nechtějí pouze varovat před zneužitím krize, vadí jim i některé návrhy předešlé vlády. Hlavním problém spatřují v návrhu novely zákoníku práce, která prý výrazně zhoršuje postavení zaměstnanců v pracovněprávních vztazích. Odborům se například nelíbí zkrácení výpovědní lhůty, které podle nich není kompenzováno zvýšeným odstupným.

Navrhuje se též prakticky takové řešení, že by byla možná výpověď bez udání důvodu. To považujeme za absurdní, protože by bylo nebezpečí, že by to mohlo být zneužito proti zaměstnancům, doplnil serveru Podnikatel.cz Milan Štěch.

Odbory se nesouhlasí i s opatřením, které by způsobilo, že by odbory v podstatě neměly přístup k informacím o dění ve firmě, čímž by se zhoršila jejich pozice při vyjednávání o kolektivních smlouvách.

Dále se navrhuje, aby bylo možné sjednávat pracovní poměr s přihlédnutím k práci přes čas, což by podle mě v řadě firem znamenalo pracovat o 150 hodin více bez příplatku. Návrh zákoníku práce je vyloženě pozváním zaměstnanců k protestu, myslí si Štěch. Čtěte více: Krize by mohla uspíšit přijetí novely zákoníku práce.

Myslíte si, že důchodová reforma

Štěch chce zachovat průběžně financovaný důchodový systém

Odbory se k tomu obávají důchodové reformy, se kterou přišla vláda Mirka Topolánka. Zástupcům zaměstnanců se především nelíbí plánovaný opt-out systém, tedy že by část prostředků ze sociálního pojištění směřovala do soukromokapitá­lových fondů. Lidé by potom totiž museli platit více. Část do fondů a část na důchody.

Navíc existuje riziko, že výnosnost kapitálu se propadne. Člověk, který je starý, najednou zjistí, že se mu peníze propadly o 20, 30, 40 % a už nemá fyzické ani duševní síly, aby si zajistil svoji existenci, varuje Štěch s tím, že současný průběžně financovaný systém by měl být zachován.

Daně x

Předseda ČMKOS pak vidí řešení důchodové reformy v hospodářském růstu a v úpravě stávajících parametrů. Řešení je také v tom, že jednotlivé veličiny se musí měnit. Mělo by se také zvažovat zvýšení pojistného. Znova upozorňuji, při opt-outu by lidé ale také museli platit více, uzavírá Štěch. Čtěte více: Do důchodu nejdříve až po 35 letech práce.

Zda demonstrace bude úspěšná, či kolik lidí se nakonec sejde, ukáží až následující dny. Organizátoři ujišťují, že manifestace proběhne v poklidu. Největším problémem tak zřejmě bude odklonění dopravy z Dlabačova a Pohořelce, kudy by měl průvod odborářů dorazit na Hradčanské náměstí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).