Hlavní navigace

Od ledna se zvýší důchody, žádné „bavory“ ale nečekejte

30. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Výsměch nebo nutnost? Důchodci v lednu dostanou přidáno jen 45 korun. Proč tak málo, to vysvětlujeme v dalších krátkých zprávách z byznysu.

Od ledna se zvýší důchody, žádné „bavory“ ale nečekejte

Penzistům se od ledna příštího roku zvýší důchody. Otázkou je, zda si toho některý z 2 861 513 lidí pobírajících starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod všimne. Důchody se totiž mají zvednout o pouhých 45 korun, což vlastně penzistům jen dorovná to, o co přišli kvůli pomalejšímu zvyšování penzí a co znovu ztratí od ledna 2014. Zatímco letos se důchody zvedly v průměru o 137 korun, příští rok důchodci dostanou jen třetinu. Omezení valorizace, které potrvá do roku 2015, zavedla bývalá trojkoaliční vláda premiéra Petra Nečase jako jedno z úsporných opatření.

Pevná část penze od příštího roku vzroste o 10 korun na 2340 korun, procentní výměra se zvýší o 0,4 % v průměru o 35 korun. Průměrný starobní důchod tak bude po navýšení činit 11 015 korun. Takové zvýšení důchodů považuji za nemravné a skoro bych řekl, že stát by se za něj měl omluvit. Bohužel s tím nemůžeme v současné době nic dělat, vysvětlil František Koníček, ministr práce a sociálních věcí. Resort ještě před měsícem odhadoval, že penze se zvýší zhruba o 65 korun. Teď se ale ukázalo, že avizované zvýšení bude mnohem nižší.

Do loňska se důchody zvyšovaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Vláda premiéra Petra Nečase ale rozhodla, že od letoška důchody porostou jen o třetinu růstu cen a reálných mezd. Jenže mzdy se od loňska nepohnuly a ceny podle Českého statistického úřadu vzrostly jen o 1, 3 %. Proto důchodci dostanou přidáno jen zanedbatelně. Bez změny zákona důchody prostě zvýšit nejde. Nemáme nástroj, kterým bychom mohli nepříznivou situaci seniorům kompenzovat. Můžeme jen, a domnívám se, že je to po zlepšeném hospodaření veřejných rozpočtů ve srovnání s loňským rokem reálné, navrhnout nové sněmovně mimořádné navýšení důchodů, říká Jiří Biskup, vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů ministerstva práce a sociálních věcí. Resort připravuje mimořádnou valorizaci důchodů v roce 2014, která by měla eliminovat vliv zohlednění pouze třetinového růstu cen při valorizacích od ledna 2013 a ledna 2014.

Úřad práce: O rekvalifikace je obrovský zájem


Autor: www.isifa.com

Proč mladí lidé pár let po škole volí rekvalifikaci? Vybrali si špatný obor? 

Od začátku roku do konce srpna prošlo rekvalifikačními kurzy 25 692 lidí. Více než 25 000 z nich kurz úspěšně dokončilo. Zájem o změnu profese nebo zvýšení kvalifikace tak už na konci prázdnin dosáhl stejného počtu jaký byl vykázán za celý loňský rok. Zajímavé je, že nejčastěji se pro rekvalifikaci rozhodují mladí lidé od 20 do 24 let, kteří teprve před několika lety dokončili středoškolské vzdělání. Jedná se zejména o lidi s výučním listem a maturitou. 57 % z nich pak tvoří ženy. Druhou nejčastěji zastoupenou skupinou jsou lidé mezi 35 a 39 lety věku.

Aby rekvalifikační kurz splnil svůj účel, je třeba, aby byl takzvaně ušit na míru konkrétnímu uchazeči. Jeho skladba a zaměření musí odpovídat nejen požadavkům doby, ale také konkrétní situaci na trhu práce. V tomto ohledu trochu komplikuje situaci současný zákon o veřejných zakázkách, podle kterého musí Úřad práce vždy vysoutěžit dodavatele rekvalifikací. Kvůli tomu dochází ke zpoždění a místo, aby kurzy už běžely a operativně odpovídaly na potřeby trhu práce, musíme čekat na jejich otevření, dokud neskončí výběrové řízení, upozorňuje Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

Cílem rekvalifikačních kurzů by mělo být to, aby lidé, kteří jimi projdou, našli v co nejkratší době nové uplatnění. Rekvalifikace proto musí být potřebná a účelná. Nejčastěji si dnes nezaměstnaní volí kurzy zaměřené na základní i speciální počítačové dovednosti, zdravotní a sociální oblast, účetnictví, svářečské kurzy nebo si rozšiřují řidičská oprávnění. Na rekvalifikaci může nastoupit kdokoli, kdo je veden v evidenci Úřadu práce, bez ohledu na to, jak dlouho je bez práce. V průběhu rekvalifikace vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti, účastník kurzu pobírat 60 % předchozího čistého měsíčního příjmu.

Nový občanský zákoník bude účinný i bez doprovodných předpisů

Senát zamítl novely daňových zákonů a zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Vláda proto připravila zákonná opatření, kterými se senátoři budou znovu zabývat už v první polovině října. A tentokrát už by návrhy měly před horní komoru Parlamentu projít. Opatření jsou předložena ve stejné podobě, jen se upravily ty části, které senátoři odmítli. Jedná se o zdanění investičních fondů, osvobození dividend a veřejnou prospěšnost.

Investiční fondy – Návrh zákonného opatření by měl zavést nulovou sazbu daně z příjmů právnických osob pro investiční fondy, které splní vybraná kritéria, a následné zdanění podílů na zisku vyplácených těmito fondy by mělo být 19% pro právnické osoby a 15% pro fyzické osoby. Investoři, kteří jsou právnickými osobami, by nemohli uplatňovat výhody osvobození podílů na zisku plynoucí ze směrnice Evropské unie.

Osvobození dividend – Úplné osvobození dividend pro právnické i fyzické osoby obsahuje už zákon č. 458/2011Sb. o. Původně bylo počítáno s předsunutím jeho účinnosti na rok 2014. Zákonné opatření s tímto posunutím ale nepočítá. V příštím roce by tedy nemělo dojít ke změnám ve zdaňování podílů na zisku.

Brand24

Veřejná prospěšnost – Zákonné opatření by proto mělo reagovat pouze terminologickou změnou. Dosavadní pojem „poplatník, který není založen nebo zřízen za účelem podnikání,“ by měl být nahrazen pojmem „veřejně prospěšný poplatník“. Po věcné stránce by se v zákoně o dani z příjmů nemělo nic měnit. Zůstat by tedy měly mimo jiné integrace daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů, zvýšení maximálního limitu pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely nebo zvýšení daňově odčitatelného motivačního příspěvku na žáka nebo studenta vysoké školy.

Rekodifikace soukromého práva a její účinnost není podle ministerstva spravedlnosti závislá na tom, zda Senátem projde či neprojde soubor doprovodných zákonů. Pouze vzniknou potíže v praxi. Všechny změny, které přinese nový občanský zákoník server Podnikatel.cz podrobně mapuje. Více se o novinkách, které nás čekají už za tři měsíce, dočtěte zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).