Hlavní navigace

Objevují se falešní exekutoři, přečtěte si jejich triky

18. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Exekutorská komora registruje v poslední době několik případů falešných exekutorů. Každý z podvodníků ale používá jiný postup, lidé by proto měli být opatrní.

Exekutorská komora varuje před falešnými exekutory, kteří se v poslední době objevili na některých místech republiky. Lidé by měli být obzvláště obezřetní, jelikož postup podvodných exekutorů bývá odlišný. Jedním případem se už začala zabývat i policie, na kterou se obrátil s trestním oznámením exekutorský úřad Praha 5.

Čtěte také: Exekuce v novém kabátě. Čtěte, co se mění a co zůstává

Z veřejných registrů se dají zjistit data o dluzích

První případ se odehrál v Karviné. Za paní Annou tam přišel muž, který se prokázal obecnou vizitkou exekutorského úřadu Nový Jičín, vyhrožoval jí jménem exekutora JUDr. Fišera a chtěl po ní peníze. Přestože se paní Anna lekla, žádné peníze mu nevydala a ihned kontaktovala příslušný exekutorský úřad. Tam zjistila, že muž neměl s exekutorských úřadem nic společného a že soudní exekutor za paní Annou žádného zaměstnance neposlal.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Následně vyšlo najevo, že podvodník byl muž z nedaleké vesnice, který se z veřejných rejstříků dozvěděl, že paní Anna má dluhy. Pokusil se proto z ní pod falešnou hrozbou exekuce vylákat finanční prostředky. JUDr. Fišer se cítí jednáním podvodníka poškozen. Zvažuje proto podání trestního oznámení a současně si dovoluje varovat veřejnost před podobnými praktikami různých vymahačů či zaměstnanců inkasních agentur, uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory ČR.

Čtěte také: Exekucí na důchod přibývá. Jak vysoká je obvyklá srážka?

Podvod od začátku až do konce

Druhý případ se odehrál v Chomutově a celý podvod byl mnohem propracovanější. Falešný exekutor si totiž vymyslel exekuci od začátku do konce. Podvedl nejen dlužníka, ale i věřitele a dopustil se několika závažných provinění, mimo jiné například zfalšování úřední listiny, konkrétně exekuční vyúčtování.

Vše začalo tím, že se pan Luboš z Chomutova rozhodl vymáhat svou pohledávku prostřednictvím soudního exekutora. Ke své smůle se ale obrátil na vymahače, kteří neměli s exekutorských úřadem nic společného. Obratně však operovali s pojmem „exekuce“, že se pan Luboš domníval, že komunikuje právě s exekutorským úřadem. Po čase bylo Lubošovi divné, že mu exekutor žádné peníze nedal, jelikož měl zprávy, že dlužník část dluhu už uhradil. Obrátil se proto s dotazem na exekutorský úřad Praha 5, o němž si myslel, že exekuci provádí. 

Daně x

Ke svému překvapení ale zjistil, že exekutorský úřad žádnou exekuci vůči dlužníkovi nevede a že žádný soud ji nikdy nenařídil. Poté se ukázalo, že Luboš do té doby nekomunikoval s pravým soudním exekutorem, nýbrž s podvodníky. Aby se na podvod jen tak lehce nepřišlo, vystavovali falešní exekutoři i nepravé úřední dokumenty. Ty fiktivně podepisovali jménem reálně existujícího exekutorského úřadu a opatřovali je falešným kulatým razítkem.

Exekutorský úřad Praha 5 proto podal na policii již trestní oznámení kvůli padělání a pozměňování veřejné listiny ve smyslu ustanovení § 348, případně trestného činu podvodu ve smyslu ustanovení § 324 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).