Hlavní navigace

Obchod s koncem světa. Podnikatelé, nebo podnikavci?

19. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Konec světa – dvě slova, která kolem sebe v posledních dnech slyšíme i v souvislosti s podnikáním.

Podle mayského kalendáře má konec světa nastat 21. 12. 2012. Osobně předpovídané apokalypse nevěřím a snažím se, aby informace o ní šly kolem mě. Ale stejně se jim nelze důkladně ubránit. A že se najdou nejrůznější „zaručené“ nabídky, jak se dožít rána dvaadvacátého.

Pro mnohé podnikatele se stal konec světa výhodným obchodním artiklem. Rozdělit by se dali hned do několika kategorií. Na ty, co vám nabízejí, že s jejich pomocí, za níž samozřejmě řádně zaplatíte, „zaručeně“ přežijete, pak tu máme takové, které humor nepřechází ani při vážných tématech, a najdou se i tací, kteří konec světa neberou jako tragickou událost, protože se dohromady nic nestane, ba právě naopak. A to je potřeba důkladně oslavit.

Čtěte také: 7 přelomových událostí, které změnily svět podnikání

Přijeďte k nám, tady konec světa zaručeně přečkáte

Snad asi nejvíce je „podnikání“ s blížícím se koncem světa cítit na poli cestovního ruchu. Hotely nabízejí speciální balíčky se službami zdarma, takže klienti ušetří a ubytovatelé hravěji než dříve, naplní své kapacity. Naopak trochu si připlatí ti, kteří chtějí případný zánik světa přečkat v nějakém úkrytu, pokud možno stoprocentně bezpečném a nejlépe co nejhlouběji pod zemí. Takový jim nedávno za 500 eur na osobu nabídl prodejce aut a nemovitostí Rochus Geissel v bývalém protiatomovém bunkru nedaleko západoněmeckého Düsseldorfu.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Kryt je podle něj vybaven agregátem na výrobu elektřiny, zařízením na čistění vzduchu a dostatečnou zásobou masových konzerv. Na tuto nabídku podle Geissela zareagovalo hned 17 lidí, ale po kritice v médiích a hlavně negativních reakcích tamního obyvatelstva musel své podnikání ukončit ještě dříve, než se k němu „nastěhoval“ první zájemce o přežití. S podnikateli, tedy spíše podnikavci, kteří vidí v konci světa skvělou šanci na výnosný obchod, se doslova roztrhl pytel. Přemrštěné ceny jeden z francouzských majitelů pozemku hájil slovy, že poskytuje kus země, která zajistí nesmrtelnost.

Přečkat konec světa se však prý dá nejen pod povrchem zemským, ale naopak co nejvýše. Na mimozemský odvoz ze Země lidé chtěli čekat na vrcholu hory Pic de Bugarach ve francouzských Pyrenejích. Úřady jim však udělaly čáru přes rozpočet a spásné místo se v inkriminované dny rozhodly uzavřít veřejnosti. Zákaz se týká také odvážlivců, kteří by se na vrchol chtěli dostat vzduchem, třeba padákem. Terorizování obyvatel vesničky, tak i panice a šílenství během 21. prosince byla učiněna přítrž. A úřady šly ještě dál – místní policie dokonce zavírá stánky těch, kteří se rozhodli na konci světa vydělat. Prodávání upomínkových předmětů a suvenýrů za ceny jako z jiného světa tak skončilo vlastně dřív, než začalo.

Do nebíčka, nebo do peklíčka? Stačí si vybrat

Pak tu máme podnikatele, kteří avizovaný konec světa berou s humorem a nadsázkou. Koupit si u nich na ukrajinském slevovém serveru můžete jízdenky do nebe, nebo do pekla. Balík Ráj – all inclusive zahrnuje certifikát o zápisu jména do Knihy světa, rezervaci místa v ráji, letenku do ráje první třídou, průkaz na volný pohyb po ráji a průvodce. V ceně lístku do pekla je certifikát o zápisu jména do Ďáblova kroužku, rezervace místa v pekle, lístek na volný pád do pekla, průkaz na volný pohyb po pekle a průvodce s návodem, co je třeba dělat v pekle pro přežití. Záleží jen na vás, jakým směrem se vydáte. S dlouhodobým podnikatelským plánem to nemá nic společného, lze si jen jednorázově vydělat. A to ještě v případě lidské naivity. Je to něco podobného, jako koupit si pozemek na Měsíci nebo obchodovat se vzduchem.

Čtěte také: 10 bláznivých nápadů, které vydělaly miliony

Daně x

Hlavně, že je co slavit

Ale i pro ty, co si s koncem světa hlavu nelámou, se dá najít dostatek akcí. A můžete si i pořádně „užít“. Třeba jeden z berlínských diskotékových klubů zve na apokalyptickou party, na níž se prý bude oslavovat, „jako by už nemělo přijít další ráno“. Další podobné večírky s mystickým datem zániku světa mají v pátek proběhnout všude možně. Navštívit lze i esoterickou party, která kromě odborných přednášek nabídne i služby věštce nebo vykladače karet. Odsud si odnesete jen zážitky, budete-li chtít něco hmotného, tak poštěstit se vám může třeba ve Francii. V kolébce vinařství přišel jeden ze zvěstovatelů konce světa s nápadem omezené série vín. Jedno pojmenuje jednoduše Konec světa, druhé, které bude distribuovat příští rok, pak nazval Přeživší. Cena není známa, tak si tipněte, které asi bude dražší?

S blížícím se magickým datem mi připadá, že se lidé čím dál víc blíží hranici šílenství. Mnohem víc žijeme ve stresu a právě ten se „podnikavci“ snaží zpeněžit. Peníze za záchranu ode mě nečekejte – jestli nějaký konec světa přijde, tak to člověk stejně neovlivní. Přesto budu investovat, hned po konci světa třeba do Vánoc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).