Hlavní navigace

O živnostníky nejvíc stojí Ostrava, snaží se i Praha a další kraje

23. 9. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Zmapovali jsme pro vás, jak se v jednotlivých městech staví k novým podnikatelům. Čtěte, kde se vám s podnikáním bude začínat nejlépe?

Živnostenský zákon platí všude stejně. Zdánlivě by tak všude měli poskytovat i stejně kvalitní servis. Jak se dočtete, zdaleka to není pravda. Protože navíc už neplatí místní příslušnost živnostenského úřadu podle sídla podnikání, může být náš test užitečným tipem pro začínající podnikatele, kde si vyřídit vše potřebné.

Napsali jsme coby fiktivní novopečená podnikatelka na živnostenské odbory všech pražských městských částí a všech krajských měst jednoduchý dotaz: Po mateřské jsem se dohodla s manželem, že se budu věnovat podnikání. Bydlím sice v jiném městě, ale u vás žije moje maminka, a tak se rozhoduji, kde budu sídlit. Nabízíte u vás nějakou pomoc v podnikání?

Ve všech případech jsme dotaz adresovali přímo vedoucímu živnostenského odboru. Celkové hodnocení zahrnuje, zda úřad vůbec na mail odpověděl, zda nabídl nějakou formu pomoci v podnikání a hodnotili jsme také osobní přístup.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Jsou živnostenské úřady a živnostenské úřady. Někde vám při startu podnikání pomohou, jinde se drží hesla: hoďte ho do vody a on možná bude plavat.

Když píšete na úřad, kontrolujte spamy

Potěšující je, že ve většině případů podnikatelce osobně odepsali šéfové odborů. Některá města však k vyřizování podobných dotazů využívají síť Jednotných kontaktních míst. V našem případě odtud přišla reakce ze Zlína a z Pardubic. Nemůžu si pomoct, na můj vkus je příliš obecná, obsahující spousty odkazů na jiné weby – splní to povinnost odpovědět, ale se servisem jiných měst se nedá srovnávat.

Podobný názor mají i systémy proti spamu: zatímco zlínský mail v pořádku dorazil, odpověď z Pardubic skončila ve schránce pro nevyžádanou poštu. Nezbývá tak než se omluvit pardubickému úřadu za nepřesnost uvedenou v prvním vydání testu: odpověď skutečně dorazila.

Dále čtěte: Nezapomínejte na jednotná kontaktní místa, jsou tu pro všechny

Ostrava je rájem podnikání

Nejvstřícnější přístup předvedl vedoucí odboru živnostenského úřadu v Ostravě Ivo Korduliak. Nejenom, že podnikatelce hned volal, ale poskytl i několik materiálů obsahujících tipy pro začátky v podnikání a hlavně nabídku, že zprostředkuje jednání s dalšími městskými úřady.

Nepatří to k úřednickým povinnostem, ale pan Korduliak se zajímal i o to, čemu konkrétně se chce podnikatelka věnovat a popřál jí hodně štěstí. Navrch přidal i první ochutnávku vstřícnosti černého města k živnostníkům: Pokud si budete přát, vyřídíme vaše ohlášení živnosti i v době polední přestávky, nabídl šéf úřadu. Za osobní přístup i za konkrétní projev pomoci v začátcích podnikání utržil pro svoje město body navíc.

I v Praze jsou hvězdy

Těžko říct, do jaké míry by měli být lidé z živnostenského úřadu dobrými obchodníky. Jsou to samozřejmě především úředníci – test ale ukázal, jak moc i ve státní správě záleží na dovednosti „prodat se“. Asi nejlépe to v hlavním městě zvládají na Praze 7. Naše městská část se snaží podnikatele podporovat například tím, že zprostředkovává poradenství pro podnikatele, již několik let probíhá anketa o nejlepší firmy a živnostníky a vzhledem k nižším tržbám podnikatelů v měsíci srpnu byl některým podnikatelům prominut nájem, pochlubila se vedoucí živnostenského odboru Monika Blaháková, co sedmička dělá pro podnikatele.

Mimochodem, ono bezplatné poradenství nevypadá vůbec špatně. Minulý týden proběhlo podnikatelské odpoledne na téma: jak postupovat při zahájení podnikání, jak nejrychleji založit společnost s ručením omezeným, jaké jsou zákonné povinnosti podnikatelů, jak sestavit podnikatelský plán a dotační výzvy, vyjmenovává šéfka odboru.

I v Praze 10 jsou si vědomi toho, že úřad by měl být vstřícný k potřebám podnikatelů. Prostřednictvím projektu Úřad přátelský podnikatelům nabízíme příjemné prostředí pro registraci podnikatelských subjektů, objednávkový systém rezervace návštěv přístupný z webových stránek, vyvolávací zařízení, rozšířené úřední hodiny a v neposlední řadě profesionální přístup pracovníků živnostenského odboru, nabízí Jana Ondráčková, vedoucí oddělení registrace podnikatelů. Obratně hned podnikatelku zve na úřad s tím, že není podstatné, kde má sídlo.

Třetí plus za snahu nabídnout pomoc v podnikání patří Liberci. Doporučuji obrátit se na Hospodářskou komoru, kde probíhá projekt běžící z evropských peněz na podporu začínajícím podnikatelkám, zasvěceně radí Michaela Hernychová, vedoucí živnostenského úřadu.

Město Reakce na dotaz Podpora Obecný přístup Celkové hodnocení 
Brno +  +
České Budějovice +  +
Hradec Králové  0
Jihlava + +  ++
Karlovy Vary +  +
Liberec + +  ++
Olomouc +  +
Ostrava + + +  +++
Pardubice + + ++
Plzeň +  +
Praha 1 +  +
Praha 2 +  +
Praha 3 +  +
Praha 4 +  +
Praha 5 +  +
Praha 6 + +  ++
Praha 7 + +  ++
Praha 8 +  +
Praha 9 +  +
Praha 10 + +  ++
Ústí nad Labem + +  ++
 Zlín  +      +

Mohlo by vás zajímat: Vyplatí se mít sídlo v Praze? Zeptali jsme se na výhody a nevýhody odborníků

Maličkosti prodávají

Je samozřejmě těžké hodnotit, jestli ostatní úřady žádnou pomoc nenabídly proto, že dané město nic extra na podporu podnikání nenabízí, nebo to jen úředníky nenapadlo. Ale jistě i nápaditost úředníků a jejich zájem o váš byznys něco vypovídá o vhodnosti prostředí k podnikání.

I další úředníci obecně odkazovali na webové stránky Hospodářské komory, ministerstva průmyslu a obchodu a jiné zdroje – ale dávali najevo, že tam něco najdete, ale musíte se podívat. Jak jiný je informovaný přístup liberecké šéfky úřadu, která ví o aktuálním projektu, který je určený právě ženám. Stejně důležitá je i jiná maličkost: projevit zájem, nabídnout aspoň slušné chování. Za osobní přístup si vysloužily body úřady v Jihlavě, na Praze 6 a v Ústí nad Labem.

Můžeme nabídnout pouze příjemné a slušné jednání, píše Irena Niklová, šéfka jihlavského živnostenského úřadu. Vypadá to jako maličkost (a právem bychom ji mohli považovat za samozřejmou), je to ale úžasná věc, když si úředníci uvědomují, že přístup ke „stranám“ takový má být. I v leckteré bance či obchodní firmě jsou na tom v jednání s klienty na štíru.

 

Start: Začněte podnikat s Podnikatel.cz

Jiný důležitý detail předvedli na Praze 6. Jsme připravení pomoci žadateli o živnostenský list s veškerými dotazy a s živnostníky i společnostmi se snažíme udržovat kontakt a jejich případné problémy, respektive zkušenosti z podnikání, předávat jako podněty nadřízeným orgánům, uvádí Ingrid Kejkrtová, vedoucí živnostenského odboru Prahy 6.

školení květen 24 - novinky

A do třetice, bod za osobní přístup si odnesla i ústecká radnice. Přeji vám hodně štěstí do další fáze života, rozloučila se s podnikatelkou Galina Pecková, šéfka živnostenského odboru v Ústí nad Labem. Možná je to drobnost, ale v těžkých začátcích podnikání pomůže každá podpora.

A jaké zkušenosti máte vy?

Podnikáte v regionech, které v testu dopadly dobře, a sami máte opačnou zkušenost? Nebo se vám naopak dobře daří v krajích, které propadly? Napište nám svoje zkušenosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Většinu profesního života je rozkročený mezi obchodem a marketingem či jako psavec, ať už jako novinář, jako bloger nebo jako copywriter.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).