Hlavní navigace

O nemocenskou zájem není, ani mezi podnikateli

24. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Většina lidí nemocenské nevyužívá. Jak vyplývá z průzkumu Monster.cz, kterého zúčastnilo 1085 respondentů, více než tři čtvrtiny o nemocenskou zájem neprojevují. Necelá polovina respondentů (42 %) uvedla, že místo nemocenské raději vezme dovolenou, 34 % sice zajde k lékaři, ale nemoc raději přechodí a pouze 24 % lékaře navštíví i pobírá nemocenskou.

Také podnikatelé nemocenskou příliš nepreferují. Vloni si ji platilo 141 389 OSVČ, což je zhruba 15 procent z jejich celkového počtu. Podnikatelé sami přiznávají, že platit si nemocenskou pro ně význam nemá: V létě jsem byl měsíc na neschopence. Protože prvních 14 dnů nemám nárok ani na korunu, výsledek finančního vyrovnání byl žalostný. Při měsíční 150korunové záloze jsem dostal za měsíc pracovní neschopnosti něco málo přes 4000 korun. To mi nestačí ani na nájem, postěžoval si serveru Podnikatel.cz podnikatel, který si nepřál být jmenován.

Podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) však účast na nemocenském pojištění u OSVČ zůstává nadále dobrovolná. Pojistné na nemocenské pojištění se neplatí dohromady se zálohou na důchodové pojištění. Musí se zasílat jako samostatná platba. Na rozdíl od důchodového pojištění nemá na výši minimální zálohy na nemocenskou vliv příjem dosažený v předcházejícím kalendářním roce. Splatnost pojistného je od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Minimální pojistné na nemocenské pojištění u OSVČ vykonávající hlavní i vedlejší samostatnou výdělečnou činnost činí 56 Kč měsíčně, uvedl mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).