Hlavní navigace

Nový způsob, jak získat peníze na start podnikání. Už teď jsou ve hře miliony

19. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Crowdfundingové portály vám pomohou rozjet byznys. Dosud se s jejich pomocí podařilo vybrat 24 milionů korun. Lidé podporují podnikání, ale i kulturu.

V České republice vzniklo od roku 2011 celkem devět crowdfundingových serverů. Jde o platformy, které pomáhají shánět peníze na rozjezd podnikání. Podpora projektů tak přichází ze strany lidí, kteří jim věří. Pokud projekt uspěje, crowdfundingový portál si z vybrané částky strhne poplatek – nejčastěji je to okolo devíti procent – a zbytek pošle na váš účet. Pak už je to jen na vás.

Čtěte také: Cest k penězům vede mnoho. A jsou i pro malé podnikatele

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Pokud vašem projektu uvěří, rádi do něj zainvestují. 

Crowdfundingových servery podporují kulturu, umění, ale i celou řadu podnikatelských snů a záměrů. České portály fungují především pro aktivity z oblasti kultury, umění či komunitní oblasti. Řada dalších záměrů přitom často využívá globální platformy, jako je Kickstarter, které jim umožňují oslovit širší publikum, vysvětluje Milan Zubíček, spoluautor studie z Aspen Institute Prague. Právě ta si dala za cíl sledovat komunitní financování v zemích střední Evropy.

Projekty, které se týkají startu podnikaní, podporuje například služba Nakopni mě. Podnikatelských projektů jsme zatím měli jednačtyřicet, říká Roman Baroš, jednatel služby. V podnikatelích vidí budoucnost i portál Startovač.cz. Rádi bychom nastartovali i financování byznys projektů, ale zatím jsme nenašli takový, který by odpovídal našim představám, vysvětluje zakladatel projektu Martin Brykner.

Již dříve jsme psali: Máte podnikatelský nápad a nevíte, kde na něj vzít? Uspořádejte sbírku

Daně x

Právě prostřednictvím Startovače shání peníze satirický projekt Infobaden.cz. Cílem je vybrat 500 tisíc Kč na roční fungování projektu, který publikuje zprávy, které parodují aktuální české i světové dění, píše o tom sesterský server Lupa.cz.

Pomocí crowfundingových projektů se daří shánět peníze i na Slovensku. Jedním z příkladů za všechny je bývalá redakce zpravodajského deníku SME, která opustila vydavatelství poté, co je koupila investiční skupina Penta. Na svůj Projekt N se jim za první týden provozu podařilo vybrat přes 120 tisíc eur za 700 předplatných tištěného deníku a přes 1100 online abonmá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).