Hlavní navigace

Nový systém kontrol živnostníků, navrhuje to novela živnostenského zá­kona

23. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Na jednání vlády se dostal dokument, který chce zavést nové kontroly živnostníků. Jeví se však jako nesystémový.

Schvalovacím kolečkem si prochází novela živnostenského zákona. Ta vychází z návrhu poslanců TOP 09. Měla by zavést nový systém kontrol živnostníků. Podle návrhu by měl živnostníky do 10 zaměstnanců kontrolovat pouze jediný úřad, a to živnostenský. 

Novela navíc zavádí povinnost České správě sociálního zabezpečení, aby živnostenskému úřadu hlásila ty podnikatele, kteří zaměstnávají méně než 10 zaměstnanců.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Kontrola živnostníka z jediného úřadu?

Návrh na změnu zákona už včera projednala vláda a zamítla ho. O zákoně tak rozhodnou poslanci. Ustanovení vlády má pouze doporučovací charakter. 

Jak autoři návrhu píšou v důvodové zprávě, kontroly drobných podnikatelů nejsou koordinovány. Podnikatel tak nemusí být kontrolován vůbec, nebo naopak může být vystaven hned několika kontrolám v relativně krátké době.

Nekoordinovanost jednotlivých kontrol ústící v riziko zvýšené četnosti kontrol během krátkého časového období a nutnost opakovaného předkládání nejrůznějších podkladů představují významnou administrativní zátěž především pro malé (resp. drobné) podnikatele, kteří nedisponují administrativními kapacitami, které by mohly uvolnit pro potřeby kontrolních orgánů, píšou zástupci TOP 09 v důvodové zprávě. 

To potvrzuje i Hospodářská komora ČR: Požadavky kontrolujícího tak drobní podnikatelé pokrývají buď osobním nasazením, anebo svými zaměstnanci na úkor práce běžně vykonávané pro firmu.

Autoři novely tak navrhují, aby drobné podnikatele kontroloval pouze živnostenský úřad. Jenže podle vlády je takový návrh nesmysl. 

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Kontroly musejí podle ní provádět pracovníci, kteří mají odborné znalosti. Živnostenské úřady těmito odborníky v daných oblastech nedisponují, upozorňuje vláda. Živnostenské úřady by se podle vlády musely zorientovat detailně ve všech předpisech, což je nereálné. Musely by tak nabrat nové pracovní síly a to by se odrazilo v nákladech na státní rozpočet. 

skoleni_15_4

Vládě se ani nelíbí, že by platily jiné podmínky pro kontroly drobných podnikatelů a jiné pro ty ostatní: Zavedení zcela rozdílného režimu pro osoby, které jsou podnikateli podle živnostenského zákona a zaměstnávají méně než 10 osob, vláda pokládá za zcela nesystémové. 

Návrh novely zákona tak leží v rukou poslanců. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).