Hlavní navigace

Nový pojem mikropodnik a nové účetní výkazy. Zákon o účetnictví se změní

20. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Od roku 2016 dojde k výrazné změně v zákoně o účetnictví. Zavádí nové pojmy i povinnosti. Podnikatelé by se měli o novinky zajímat již nyní.

Do druhého čtení půjde v parlamentu návh novely zákona o účetnictví. Ten vychází z transpozice účetní směrnice Evropského parlametu a Rady Evropské komise.

Do zákona se tak nově dostanou nové pojmy, které kategorizují účetní jednotky s rozlišením podniků. Ty budou nově uváděny jako mikro, malé, střední a velké. Pro mikro a malé podniky by zákon měl zároveň přinést úlevy: Tyto účetní jednotky budou nově osvobozeny od povinnosti zveřejňování výkazu zisku a ztráty, uvedl František Linhart z ministerstva financí, které je předkladatelem novely. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Nový zákon přinese dle MF úlevy pro mikro a malé podniky.

Nový zákon by měl pomoci především malým podnikům

Jak upozorňuje Komora certifikovaných účetních, tato novela je velmi zásadní a podnikatelé by si na ni měli připravit již nyní. Ponese totiž s sebou například novou podobu účetních výkazů: Zavede také povinnost sestavování výkazu peněžních toků pro velké podniky, pozmění vybraná účetní pravidla, navrátí jednoduché účetnictví, komentoval novelu Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních.

Jak uvádí Evropská komise ve své příručce k nové účetní směrnici, nová definice usnadňuje malým a středním podnikům financování vlastních zdrojů tím, že zajišťuje příznivé zacházení některým investorům, například regionálním fondům, společnostem rizikového kapitálu a „business angels“, aniž by podnik ztratil postavení malého nebo středního podniku.

Kam patří vaše firma?

Za mikropodnik bude nově považována ta účetní jednotka, která k rozvahovému dni nepřekročí alespoň dvě z hraničních hodnot. Do hraničních hodnot se přitom počítají aktiva do 9 milionů korun, roční úhrn čistého obratu do 18 milionů korun a průměrný počet zaměstnanců v průběhu účetního období do 10.

Malý podnik bude ten, který bude mít aktiva do 100 milionů korun, roční úhrn čistého obratu do 200 milionů korun a průměrný počet zaměstnanů do 50 za podmínky nepřekročení alespoň dvou hraničních hodnot. 

Střední podnik bude ten, který bude mít aktiva do 500 milionů korun, roční úhrn čistého obratu do jedné miliardy korun a průměrný počet zaměstnanců do 250. Za velký podnik se bude považovat ten, který překročí alespoň dvě hraniční hodnoty uvedené u středního podniku. Zároveň se za velký podnik bude považovat subjekt veřejného zájmu či vybraná účetní jednotka.

Daně x

Do subjektů veřejného zájmu budou automaticky spadat banky, pojišťovny, penzijní společnosti či zdravotní pojišťovny.

Návrh zákona s vyznačenými změnami si můžete stáhnout ve speciálu Daně a účetnictví, kde si můžete stáhnout i Příručku k nové definici malých a středních podniků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).