Hlavní navigace

Podnikatelé si musí počkat, nový daňový řád se odsouvá na rok 2011

8. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový daňový řád, se kterým přišla předchozí vláda, s největší pravděpodobností nezačne platit od příštího roku, jak bylo původně navrhováno. Poslanecké výbory totiž do zákona zahrnuly pozměňovací návrhy, které účinnost změn posouvají až na rok 2011. Podnikatelé si tak budou muset na nový daňový řád zřejmě další rok počkat.

Návrh daňového řádu by měl zcela nově upravit daňový proces a nahradit v současnosti již nevyhovující zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. Stávající zákon se sice mnohokrát novelizoval, ale schválené změny výraznější zlepšení nepřinesly. Řada nedostatků přetrvala a v mnoha dílčích oblastech je podle odborníků prakticky nepoužitelný.

Proto se ministerstvo financí rozhodlo vytvořit nový daňový řád, který srozumitelně a přehledně upraví zásady daňového procesu. Na jeho vzniku se podílela jak laická, tak odborná veřejnost, a to v podobě expertní skupiny, kterou tvořili zástupci podnikatelů, soudů, daňové správy, Komory daňových poradců, akademické obce a ministerstva financí. Snahou expertů bylo zareagovat na poptávku po jasné, srozumitelné právní normě, která umožní daňovým poplatníkům i úředníkům lepší orientaci v dané problematice.

Podnikatelé nový daňový řád vítají. Podle nich je navrhovaný daňový řád srozumitelnější, přehlednější a přesnější než stávající zákon. Za klíčovou změnu považují hlavně zakotvení zásady odkladného účinku odvolání proti rozhodnutí a posun v elektronické komunikaci se správcem daně. Současně však podnikatelé upozorňují, že řád není bez chyb a obsahuje stále řadu nedostatků. Čtěte více: První vlašťovka reformy daní. Vláda nastolí nový daňový řád.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).