Hlavní navigace

Novinka na webu Potravinynapranyri, uživatelé zjistí i bezproblémové obchodníky

19. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Server Potravinynapranyri přináší uživatelům novinku v podobě zveřejnění kontrol, které nezjistily žádný problém. K dispozici je též nově verze pro smartphony.

Web Potravinynapranyri.cz, který upozorňuje spotřebitele na nekvalitní potraviny, nově ukazuje také pozitivní zjištění. V sekci “Tématické kontroly” se od minulého týdne ukazují výsledky kontrol srovnatelných skupin potravin, které uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kromě závadných potravin zde uživatelé naleznou také zboží a prodejce, u kterých bylo vše v pořádku. Server Potravinynapranyri.cz rovněž nově nabízí mobilní aplikaci pro chytré telefony a tablety.

Za více než rok 2,27 milionu návštěvníků


Autor: www.potravinynapranyri.cz

Ilustrační obrázek

Web Potravinynapranyri.cz slaví u českých spotřebitelů úspěch. Za dosavadních 14 měsíců fungování ho navštívilo více než 2,27 milionu uživatelů a objevilo se na něm přes 1200 nálezů závadných výrobků. Podle SZPI, která server provozuje, se stal výrazným komunikačnním kanálem mezi inspekcí a spotřebiteli.

Server rozděluje nevyhovující potraviny na:

  • nejakostní (nedodržení předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny)
  • falšované (pokud je zákazník při nákupu uveden v omyl, jde například o situaci, kdy mu jsou záměrně zamlčeny informace o složení potraviny nebo jejím původu)
  • nebezpečné (potraviny, u kterých je překročen hygienický limit cizorodých látek či v nich je použito nedovolené množství aditivních látek nebo v nich nejsou dodrženy mikrobiologické požadavky stanovené právními předpisy)

Čtěte také: Potravinynapranyri.cz fungují už přes rok. Které obchody mají nejvíce nálezů?

Brand24

Nově se ukazují i kontroly bez nálezů

Web se však stále vyvíjí a dočkal se mnoha změn. Tou poslední je nová sekce s názvem „Tematické kontroly“. Výsledky těchto kontrol, které jsou vždy zaměřeny na konkrétní srovnatelnou skupinu potravin, obsahují všechna, tedy i pozitivní zjištění. Spotřebitel tak má nově možnost získat ucelenější informaci a může se tak i lépe orientovat při rozhodování během nákupu potravin, doplnil Martin Štoll ze SZPI.

Kromě pozitivních zjištění též server nově nabízí aplikaci pro smartphony a tablety. Aplikace je zatím přístupná pro operační systémy Android a Windows, chystá se ale i verze pro systém iOS. Pokud například uživatel použije GPS lokalizaci, má k dispozici informace z okolí místa, kde se právě nachází. Pomocí mobilních telefonů a tabletů budou moci podat podnět ke kontrole například přímo v obchodě a poslat fotografii pořízenou svým mobilním zařízením, uzavřel Štoll.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).