Hlavní navigace

Nízké ceny na internetu? Příležitost pro zahraniční zákazníky

13. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Přinášíme zajímavé a překvapivé srovnání cen. Jak vysoké jsou u nás ceny na internetu v porovnání s kamenným obchodem a průměrem Evropské unie?

Zajímavé výsledky v oblasti internetového nakupování přináší aktuální průzkum agentury Civic Consulting pro Evropskou komisi v 27 zemích Evropské unie. Ceny online nákupu a nákupu v takzvaných kamenných obchodech byly srovnány v 17 zemích včetně Česka a Slovenska.

U nás na netu výrazně levněji

V České republice, Maďarsku a na Slovensku jsou ceny v internetových obchodech nižší a naopak u kamenných prodejců vyšší. Na tom jistě není nic neobvyklého. Zajímavé však je, že tento rozdíl je výrazně vyšší než je průměr Evropské unie. A právě tato skutečnost může být rozhodující pro případné zahraniční zákazníky. České internetové obchody se mohou stát jejich oblíbeným nákupním cílem. Ceny ve Velké Británii a v Polsku byly dle výsledků průzkumu u obou typů prodejců nižší a naopak ve Švédsku, Dánsku a Rumunsku vyšší. Čtěte také: VELKÝ TEST: Tesco spustilo e-shop, otestovali jsme ho za vás   

Zajímavé jsou i další údaje. Plných osmnáct procent oslovených zákazníků hledá informace o produktu a cenách u kamenných prodejců, aby posléze nakoupili na internetu. Opačný postup, tedy nejprve informace online – následně nákup offline, je ale také běžný. Využívá ho průměrně patnáct procent nakupujících.  Čtě­te více: Maloobchodní řetězce objevují prodej přes internet

Výsledky průzkumu v číslech

Průzkum se nezabýval jen srovnáním cen. Přináší i jiné pro internetové prodejce neméně důležité údaje, které potvrzují oblíbenost internetových nákupů v Česku. Připravili jsme jejich výběr. 

Daně x

Výše roční útraty na internetu v porovnáním s průměrem EU:

Výše roční útraty v Česku Počet obyvatel Průměr v EU
5000 – 12 500 Kč 29 % 27 %
12 500 – 25 000 Kč 25 % 19 %

Způsob platby na internetu v po­rovnání s Evropskou unií:

Druh platby Česká republika Evropská unie
Karta 30 % 63 %
On-line platba 14 % 36 %
Bankovní převod 61 % 31 %
Dobírka 68 % 20 %

Češi si oblíbili online nákupy v Neměcku a v USA

Z dalších údajů plyne, že v cizině nakupuje online devatenáct procent Čechů a padesát devět procent Slováků. Přitom průměr Evropské unie činí třicet dva procent. Češi pro nejraději na internetu nakupují v Německu (24 %) a USA (23 %), Slováci naopak nejvíce nakupují v ČR (59 %), Německu a Velké Británii (15 %). Z hlediska přeshraničních online nákupů v rámci celé Evropské unie pak spotřebitelé nejčastěji volí Německo (27 %), Velkou Británii (24 %) a USA (23 %). Čtěte také: E-shop s potravinami není jen Tesco. Jak fungují jeho konkurenti? 

Foto: www.isi­fa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).