Hlavní navigace

Nezapomeňte, u dohod o provedení práce se do příjmů počítají i nepeněžní plnění

13. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud nechcete u dohod o provedení práce platit pojistné, nesmí zúčtované plnění překročit hranici 10 000 korun. Do příjmů se však počítají i nepeněžní plnění.

Pokud zaměstnáváte pracovníky na dohodu o provedení práce a nechcete překročit limit 10 tisíc korun, který zakládá účast na sociálním a zdravotním pojištění, dávejte si pozor i na nepeněžní plnění, které zaměstnancům poskytujete. Pokud s nimi například uzavřete smlouvu o použití firemního vozidla k soukromým účelům, má to vliv na vyměřovací základ zaměstnance.

Čtěte více: Dohoda o provedení práce 2012

Vyměřovací základ zaměstnance totiž tvoří úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle zákona o daních z příjmů a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním. Podle zákona o daních z příjmů podléhají zdanění jako příjmy ze závislé činnosti i funkční požitky, tedy nepeněžní příjmy, které zaměstnanci od zaměstnavatele plynou v souvislosti se závislou činností, doplnil Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jak se užití vozidla pro soukromé účely započítává do příjmů upravuje § 6, odst. 6 zákona o daních z příjmů. Podle něj se za příjem zaměstnance, kterému zaměstnavatel poskytuje bezplatně motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje částka ve výši 1 % vstupní ceny vozidla za každý i započatý kalendářní měsíc poskytnutí vozidla. Je-li tato částka nižší než 1 000 Kč, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 000 Kč.

Čtěte více: Využití firemního auta pro soukromé účely je novou hrozbou. Čtěte proč

Částka 1 % ceny motorového vozidla (resp. alespoň 1 000 Kč) je tedy považována za ocenění příjmu zaměstnance a zahrnuje se do zúčtovaného příjmu. V případě, že je tento příjem vyplácen zaměstnanci činnému na základě dohody o provedení práce, je i tento příjem nutno započítat do výše zúčtovaného příjmu, upozornil Jiří Rod.

skoleni_15_4

Příklad

Pan Novák zaměstnává na dohodu pana Blažka. Za červenec panu Blažkovi byla zúčtovaná odměna 9000 Kč. To by samo o sobě nezakládalo povinnost odvádět za pana Blažka zdravotní a důchodové pojištění. Pan Blažek má ale navíc smlouvu o využití firemního vozu pro osobní účely, která mu zvyšuje příjem o dalších 1500 Kč. Celkově tak měsíčně činí příjem pana Blažka 10 500 Kč a musí tak odvádět zdravotní a sociální pojištění.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).