Hlavní navigace

První velkou vlnu propouštění má Česko za sebou, nezaměstnanost se zvýšila jen nepatrně

9. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet lidí bez práce se v červnu zvýšil jen nepatrně. Z květnových 7,9 procenta se míra nezaměstnanosti zvýšila na rovných 8 procent. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociální věcí. Podle analytiků má trh největší náraz za sebou. Přesto upozorňují, že míra nezaměstnanosti svého vrcholu ještě nedosáhla.

I když očekáváme oživení růstu české ekonomiky již na přelomu roku, tak nezaměstnanost bude na svém vrcholu až v prvním pololetí příštího roku s 9,6 %, upozornil halvní ekonom České spořitelny David Navrátil. Podle Pavla Mertlíka, hlavního ekonoma Raiffeisenbank, dosáhne nezaměstnanost do konce roku hladiny půl milionu nezaměstnaných, kdy míra nezaměstnanosti překoná hranici 9 %. V případě masivnějšího úbytku pracovních míst ve službách v druhé polovině roku (což je scénář, který považujeme za velmi pravděpodobný) se může se přiblížit až k 10 %, uvedl Mertlík.

Ten zároveň dodal, že skok v nárůstu počtu lidí bez práce lze očekávat už příští měsíc, kdy na trh práce dorazí ve velkém počtu absolventi škol. Hrozivou skutečností je totiž to, že počet volných pracovních míst v národním hospodářství v červnu opět významně klesl, a to na pouhých 43,4 tisíc (vloni v červnu jich bylo 151,9 tisíc, před měsícem ještě 48,3 tisíc), řekl Pavel Mertlík.

Optimističtěji vidí čísla nezaměstnanosti odborníci na pracovní právo. Podle nich první velká vlna propouštění zaměstnanců již proběhla. Nyní se zaměstnavatelé v řadě případů zaměstnance snaží udržet a hledají možnosti, jak zamezit dalšímu propouštění tak, aby po skončení „krize“ netrpěli nedostatkem kvalifikované pracovní síly, řekl serveru Podnikatel.cz Jan Koval z advokátní kanceláře Havel & Holásek. Podle něj je aktuálně cílem firem redukovat mzdové náklady jinými způsoby než snížením počtu zaměstnanců. Z tohoto důvodu se často zavádějí zkrácené pracovní úvazky, institut částečné nezaměstnanosti, apod., doplnil Koval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).