Hlavní navigace

Nesnesitelná lehkost podnikání

20. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Poslední dobou stále častěji potkávám spolužáky, kteří hodlají začít podnikat. Povídají mi o svých více či méně smysluplných nápadech a nadšení z nich přitom přímo vyzařuje. Zjistil jsem, že mám ke všem jejich vizím podobný přístup, a to značně skeptický.

Snažil jsem se nad sebou zamyslet a zjistit důvod mého skepticismu. Ač nemůžu vyloučit malý podíl následujících faktorů, hlavní roli určitě nehrají. Svými kamarády jsem byl obviněn hlavně z nepřejícnosti a závisti, že jsem onu geniální myšlenku nevymyslel sám a že na jejich budoucí (já dodávám potenciální) úspěch žárlím. Možná trochu závistivý jsem (omlouvám se panu Romanovi z ČEZu), ale v tomto případě bych ponechal své svědomí nepošpiněné. Pak mě napadla možná nedůvěra v realizační schopnosti mých přátel. I v tomto může být trochu pravdy, zvláště když si vzpomenu na organizaci lyžařského zájezdu, kdy jsme strávili týden ve městě, kde nejen že nebyly sjezdovky ani sníh, ale ani chata, ve které jsme měli bydlet. Ale i přesto si nemyslím, že by nedůvěra k realizačním dovednostem byla tím pravým důvodem. A poté jsem na to najednou přišel. Zjistil jsem, co mě drží při poslechu podnikatelských nápadů mých přátel při zemi. Je to skutečnost, že si představují podnikání jak „Hurvínek válku“.

Například Jirka, dokončuje studium managementu sportu a podnikavost z něj přímo srčí. Často organizuje různé sportovní turnaje, které jsou pravda perfektně připravené, ale na živobytí rozhodně nestačí. Jsem přesvědčen, že jednou se podnikáním bude doopravdy živit. Již nyní aktivně užívá živnostenský list, takže je obeznámem alespoň se základními pravidly podnikání.. Problém ale je, že projekt, který rozjel v oblasti fotbalových přestupů, má dle mého mínění několik závažných mezer. Hlavní je asi katastrofální webová prezentace, která je srovnatelná se stránkou Vesmírných lidí. Druhý problém bych spatřoval v naprostém neprozkoumání trhu. Je sice hezké, že sám Jirka ví, jak nepříjemné je čekat ve frontě na registraci, ale zjistit nejprve nakolik je tento fakt negativní i pro ostatní, či prozkoumat, jaké množství peněz by byli lidé ochotní platit, by nebylo k zahození. O absenci nějakého podnikatelského plánu, s rozpracovanými náklady a příjmy a strategií ani nemluvím.

Brand24

Dále musím zmínit kamarádku Lenku, která Jirku skvěle doplňuje. Narozdíl od Jirky si před spuštěním svého projektu snažila prozkoumat trh, za což ji patří můj obdiv. Ale stejně jako Jirka ale o nějaké perspektivě, či strategii nemá ponětí. Negativním prvkem v mých očích je i skutečnost, že reálné věci, se kterými se podnikatelé musí neustále dennodenně potýkat jako jsou daně, odvody pojištění, různé dokumentace, vedení účetnictví nebo návštěvy úřadů, zná jen z hodin makroekonomie a účetnictví na VŠE. O tom, že podnikání se řídí nějakou legislativou, která se mění a která značně komplikuje skoro každou činnost, ví jen z novin a z televize. Její představa je, že prostě spustí geniální projekt, bude v klidu sedět doma a peníze se jí jen budou hrnout, nebude muset nic dělat a její konto bude narůstat. Myslím si, že tento sen vyvolá na nejedné tváři ostříleného podnikatele, náznak úsměvu. Mnohdy jde totiž v podnikání o samotné přežití než o akumulaci vysokých zisků a o následném utrácení lehce vydělaných peněz. To si žel mnohdy počínající podnikatelé neuvědomují.

Co říci závěrem? Možná trošku překvapím čtenáře, ale myslím si, že je dobře, že takoví lidé jako jsou mí kamarádi-nadšenci, existují. Je jen dobře, že lidé mají obchodní vize, které se snaží realizovat. I když to dělají mnohdy nešikovným způsobem, jdou za svými sny a to se každý neodváží. Jen doufám, že první střetnutí s tvrdou podnikatelskou realitou je neodradí a rád se chytnu za čas za nos, když na nějaký školní sraz přijede Jirka novým autem BMW a Lenka se z důvodů několikaměsíční dovolené v Dubaji vůbec nedostaví..

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).