Hlavní navigace

Nenechte si utéct klíčové zaměstnance. Objevte pro ně nové benefity

27. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 397604
Stravenkami už nikoho neohromíte, zvyšte produktivitu a loajalitu svých podřízených. Máme pro vás benefity, které opravdu využijí.

Mezi benefity, kterých si zaměstnanci nejvíce cení, a těmi, jež jim zaměstnavatelé dopřávají, bývá rozdíl. Z aktuálního průzkumu mezinárodní personální agentury Robert Half navíc vyplývá, že tyto rozdíly nejsou stírány ani napříč pracovními pozicemi.

Čím zaměstnance můžete motivovat k většímu nasazení a které výhody naopak nabízíte bezúčelně? Prozradíme, proč už firemní mobil není toliko poptávaným i proč jsou firemní školky v zahraničí běžnou normou a u nás prakticky neexistují.

Cokoliv, co zaměstnanec dostane od svého chlebodárce z pozice pracovněprávní, ovšem nad rámec zákona, lze považovat za benefit. I když na něj ve většině případů zákonný nárok nemá, firmy, zvláště ty velké, si uvědomují, jak silným motivačním prvkem jsou. Čtěte více: Mzdy ajťáků a účetních vloni výrazně rostly. Jak to bude letos?

Zaměstnanec pracující léta od-do za fixní plat, nikdy nezačne podávat lepší výkony, jen tak pro nic za nic. Chybí mu důvody, motivace, chuť, pochvala. Probudit skrytý potenciál nebo získat novou krev pro svůj podnik může být přitom velmi snadné a pro podnik i finančně zajímavé.

Benefity lze odepisovat

Stačí nabízet výhody, které lze zahrnout do daňově uznatelných nákladů. Přičemž by zároveň měly představovat pro zaměstnance příjem osvobozený od daně nepodléhající odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Které to mohou být, uvádí zákon o dani z příjmů §6, §24 a §25.

Daňově zvýhodněné bonusy využívají i v Českém rozhlase: Našim zaměstnancům dopřáváme bonusy formou stravenek a poukázek na kulturní a sportovní akce, nechal nás nahlédnout na krátké soupisky benefitů Marián Ferenčík

Důraz je ovšem nutno klást i na požadavky a individualitu zaměstnanců. Bít se v hruď, zajištěním výhodné slevy na penzijní připojištění, když je věkový průměr zaměstnanců 23 let, nepřináší nadšenou odezvu. Jak nám prozradila mluvčí ČEZu, Eva Nováková, motivační bonusy bývají výsledkem jednání s odbory. 

Kde však odborové organizace nevládnou, lze vytvořit tzv. cafeterii. Tedy systém, fungující většinou online. Zaměstnanci pak vybírají z nabídky benefitů a „nakupují“ si je za body přidělené zaměstnavatelem. 

Firma tak získá dokonalý přehled o tom, co posádka její lodi opravdu chce, a kterým směrem se obměna benefitů má ubírat. Aby to u vás nedopadlo tak, jako v nejnovějším průzkumu personální agentury Robert Half, kde se nejčastěji nabízené benefity většinou nekryly s těmi, kterých si zaměstnanci nejvíce cení. Čtěte více: Ve hře je nový zaměstnanecký benefit. Předdůchod

Nejčastější benefity  Nejhodnotnější benefity
5 týdnů dovolené 5 týdnů dovolené
Stravenky 6 týdnů dovolené
Pružná pracovní doba Home office
Notebook Služební automobil i soukromým účelům
Občerstvení, nápoje  Pružná pracovní doba 

Povšimněte si, že se ani v jednom sloupci neobjevuje systém vzdělávání, příspěvků na jazykové kurzy nebo zvyšování kvalifikace. Zatímco před několika lety si zaměstnanci cenili především příležitosti dalšího vzdělávání, dnes preferují možnost delší dovolené a flexibilitu práce, uvedl k průzkumu ředitel společnosti Robert Half, Aleš Křížek.

Na to podniky reagovali seškrtáním těchto výsad jak ve finanční a právní sféře, tak i v telekomuni­kacích, logistice i v administrativní podpoře. Ani mobilní telefon už nedominuje žebříčku Top 5 nejlepších či nejchtěnějších výsad. Což může mít dva důvody.

Proč už firemní mobil netáhne?

  1. V ČR je 13, 5 mil. mobilních telefonů, navyšovat toto číslo a nosit s sebou druhý, pracovní, je pro mnohé lidi obtěžující.
  2. Firemní telefon boří hranice mezi pracovní dobou a volným časem. 

Zvláště druhý bod mnohé pracovníky od této „výsady“ odrazuje. Přestože na první dobrou jsou patrné jen výhody – volání kamkoliv, kdykoliv na účet firmy. Už první den se služebním telefonem ukáže i stinné stránky.

Jakýkoliv triviální problém ve firmě a telefon drnčí, v kteroukoliv denní či noční dobu. Čas k regeneraci sil a odpočinku od povinností tak nikdy nepřijde. Permanentní dostupnost i během víkendu a dovolených v mnohých případech zastíní jedinou výhodu služebního telefonu.

Pakliže je telefon z těch „chytřejších“, zaměstnanec neunikne ani pracovním e-mailům. Čtěte také: Neplatíte koncesionářské poplatky za mobil? Pozor na pokutu

Na co slyší vysoce postavení manažeři

Zvláště headhunters – lovci mozků ví, co benefity dokážou. Čím větší rybu potřebují ulovit, tím lepší sousto musí nabídnout. Lov s prázdnýma rukama by v tomto případě nemohl být úspěšný. 

Když už potenciálního klienta ohromí nabídkou nové pracovní pozice i silným jménem firmy, která o něj jeví zájem, nesmí zapomenout na dávku benefitů. Vyšší a top manažery rozhodně nezlomí nápoji na pracovišti, stravenkami a firemním telefonem. Čtěte také: Organizujete služební cestu? Do odpracované doby se čekání či spánek na cestě nepočítá

Krom již obligátních příspěvků na stravování, notebooku a příspěvků na kulturu jsou na manažerských pozicích oblíbené:

  • založení sportovního týmu + placený pronájem tělocvičny
  • odměny za odpracované roky u firmy
  • home office až 3 dny v týdnu
  • sick days – intenzivní léčení 
  • personal days či free days – dny osobního volna
  • služební automobil
  • pojištění při pracovních cestách
  • poskytnutí adrenalinových zážitků v rámci teambuidingu

Co je víc než stravenky?

Zaměstnancům Skupiny ČEZ poskytujeme zvýhodněné stravování, příspěvek na penzijní připojištění nebo tzv. osobní účet, který lze čerpat na rekreaci, vzdělávání, kulturu, sport, relaxaci nebo zdraví, nastínila výhody práce pro českou energetiku její mluvčí Eva Nováková.

Pro zaměstnance máme odměny při pracovních výročích, příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění, příspěvek na sociální výpomoc při mimořádných životních situacích, stravenky, věrnostní odměny podle odpracovaných let, rekondiční volno, rekondiční bonus, slevy a zvýhodněné služby u obchodních partnerů, říká Renata Rusová, manažerka zaměstnaneckých vztahů Tesco Stores.

Tučná soupiska, ale je to klasika, žádné vybočení se standardu, nic, čím lze zaměstnance překvapit. Existuje vlastně benefit, kterým si ty nejschopnější pracanty udržíte a nejvýkonnější stáhnete od konkurence?

Na každého platí jiný metr, někdo ohrne nos nad home office, bločkem stravenek i služebním autem, nikoho ale neurazíte zřízením firemní školky.

Firemních školek je u nás asi 20

Těhotným zaměstnankyním umožníte dřívější návrat do práce, odpadá hledání a zaučování nových tváří. Bezdětným dáte najevo, že pro vás zůstanou důležitým článkem, i když se rozhodnou založit rodinu. 

Generace zaměstnanců s odrostlými dětmi vaše jméno bude všude velebit. Firemní školek je totiž v české kotlině jako šafránu. Pochlubit se jimi mohou zaměstnanci České pojišťovny, Unipetrolu, Linetu i společnosti Impact-Corti.

skoleni_15_4

Z průzkumu vyplývá, že o firemní mateřskou školku by mělo zájem asi 60 procent matek, přesto se firmy do jejich zřizování nehrnou. Proč? 

  • Podpora ze strany státu není zatím žádná.
  • Počáteční investice se pohybují v řádech statisíců.
  • Podřízení se vyhlášce 410/2005 Sb., určující mj. počet metrů na dítě.
  • Školky lze uvést do nákladů pouze, pokud má zařízení akreditaci Ministerstva školství.

V dnešní době však fungují firmy, které firemní školku ve vaší firmě zřídí, případně můžete využít franšízu již zavedeného předškolního zařízení. Stačí disponovat prostory a volným půlmilionem pro počáteční investici. Čtěte také: Uplatnění daňového zvýhodnění na děti v daňovém přiznání 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).