Hlavní navigace

Nemocný nebo zraněný živnostník bez nemocenského pojištění? Zadluží se

24. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Málokterý živnostník si hradí nemocenské pojištění. V případě, že je kvůli úrazu nebo nemoci bez příjmu, sáhne do rodinných úspor, stále častěji také po půjčce.

Nemocenské pojištění je pro živnostníky dobrovolné. Je možné jej platit v rámci sociálního pojištění, nebo se nabízí možnost využít služeb soukromých pojišťoven. Pokud si podnikatel nemocenské pojištění nehradí, hrozí mu, že v případě úrazu či nemoci zůstane bez finančních prostředků. Právě v ten moment přichází na řadu buď rodinné úspory, které období bez příjmů pokryjí, v tom horším případě se nabízí půjčky.

Čtěte také: OSVČ na neschopence. Hloupost, nebo se to může vyplatit?

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Nadpoloviční většina oslovených OSVČ má finanční rezervy pro případ výpadku příjmů pouze na období maximálně tří měsíců. A téměř dvě pětiny respondentů tyto situace řeší pomocí osobních či rodinných úspor. Každý desátý živnostník byl dokonce nucen se zadlužit, aby výpadek příjmů pokryl, říká Martin Švec, ředitel produktového oddělení pojišťovny MetLife, který vychází z aktuálního průzkumu agentury Ipsos.

Čtěte také: Vyplatí se zaměstnavatelům poskytování takzvaných „sick days“?

Platí-li osoba samostatně výdělečně činná zálohy na sociální pojištění, je na jejím zvážení, zda podá přihlášku k dobrovolnému nemocenskému pojištění a bude platit zálohy i na nemocenské pojištění. Pokud OSVČ zálohy na sociální pojištění neplatí, nemůže se přihlásit k nemocenskému pojištění. V tomto případě lze využít pouze služeb komerčního pojištění. Z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných se poskytují nejenom nemocenské dávky, ale také peněžitá pomoc v mateřství.

Nemocenské pojištění může vzniknout:

  • ode dne zahájení činnosti – přihláška se podává do 8 dnů od zahájení činnosti, současně s přihláškou k účasti na důchodovém pojištění,
  • kdykoliv, ode dne přihlášení k nemocenskému pojištění – nemocenské pojištění vzniká nejdříve dnem, v němž byla přihláška podána.

Výše dávek na nemocenské 

Výše nemocenských dávek, na které mají OSVČ nárok, je závislá na měsíčních platbách dobrovolného nemocenského pojištění. Platí tu přímá úměra, čím vyšší měsíční platba na dobrovolném nemocenském pojištění, tím vyšší nemocenská. Je ale potřeba počítat s tím, že v prvních dvou týdnech OSVČ nedostane ani korunu.

Živnostník si může hradit pojistné podle svého uvážení v rozmezí mezi minimem (letos částka 115 Kč) a jejím osobním limitem (záleží především na výši maximálního vyměřovacího základu OSVČ pro stanovení pojistného, který se odvíjí od jejích předchozích příjmů ze samostatné výdělečné činnosti a určuje tedy strop výše pojistného. Limit se stanoví z průměru určeného vyměřovacího základu připadajícího na jeden měsíc výkonu činnosti na naposledy podaném přehledu).

Na nemocenské neplatíte zálohy na sociální pojištění

OSVČ, která měla po celý kalendářní měsíc nárok na výplatu nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ, neplatí zálohy na důchodové pojištění. Jedná-li se OSVČ spíše o to, aby v době nemoci nemusela platit pojistné, než o samotnou výši dávky, pak postačuje platit uvedené minimum, uvedla už dříve pro server Podnikatel.cz Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Daně x

Psali jsme: První tři dny nemocenského za nižší odvod sociálního pojištění

Pro případ nemoci nebo úrazu je možnost krýt se místo u státu u některé z komerčních pojišťoven. Kromě nemocenského pojištění se lze pro případ nemoci pojistit i životním pojištěním. To má výhodu v tom, že si ho pak lze uplatnit v daňových odpočtech a ponížit si tak daňový základ o 12 000 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).