Hlavní navigace

Nebude pro ně práce? Zkrátíte jim pracovní dobu. Ve hře je opět kurzarbeit

15. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Firmy, které z důvodu krize nebo přírodní katastrofy nebudou mít pro své lidi práci na plný úvazek, budou moc brzy zřejmě využít tzv. kurzarbeit.

Kurzarbeit, neboli zkrácená pracovní doba, znamená, že zaměstnavatelé mohou na určitý čas ponechat své pracovníky doma a nezaplatit jim za to příslušnou část mzdy. Snížení platu pak zaměstnancům dorovná stát. Zaměstnanec by tak během výpadku dostával nejméně 70 % mzdy. Zaměstnavatel by hradil 50 %, stát 20 %. Úprava čeká na schválení Sněmovnou.

Už dříve jsme psali: Česko najede na kurzarbeit. Schvalovat ho firmám bude sama vláda


Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Je to důležité pro firmy, které díky tomu udrží kvalifikované zaměstnance. A je to výhodné i pro zaměstnance jako takové, protože je mnohem lepší chodit do práce než být registrován jako nezaměstnaný, prozradila pro server Podnikatel.cz už dříve ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Čtěte také: Bude konečně zavedena zkrácená pracovní doba, tzv. kurzarbeit? Zjistili jsme

Kurzarbeit se bude týkat firem a podniků, které by kvůli hospodářské krizi nebo přírodní katastrofě nemohly svým zaměstnancům zajistit práci v rozsahu nejméně 20 % stanovené týdenní pracovní doby. Stát by poskytl příspěvek ve výši výši 12,5 % průměrné mzdy za první tři čtvrtletí předchozího kalendářního roku.

Se současnou podobou návrhu není zcela smířen předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček: Bude to už po druhé špatně vymyšleno. Ono už tady jednou takové kurzarbeit počesku bylo. Ale téměř žádná firma toho nevyužila. Bylo to spíš k smíchu. Obávám se, že tohle bude sice o něco lepší, ale nemyslím si, že to přinese nějaký velký benefit. 

Psali jsme dříve: Kurzarbeit po Česku startuje v polovině září. Jde o pomoc nebo plýtvání?

Daně x

Kurzarbeit slouží jako nástroj proti vysoké nezaměstnanosti. Cílem je zamezit propouštění zaměstnanců v období, kdy není dostatek práce a firmy se dostanou do potíží. Zavázat by se musely pracovnímu úřadu, že si v době, kdy se zcela nedaří, lidi ponechají. V případě porušení dohody by firma neměla po dobu tří let nárok na příspěvek na veřejně prospěšné práce, na takzvaná společensky účelná pracovní místa, na zapracování, na přechod na nový podnikatelský program zmíněný kurzarbeit.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Zaměstnavatelé mají kurzarbeit čerpat maximálně půl roku, následně by bylo možné státní podporu prodloužit o dalších šest měsíců. Kurzarbeit už se osvědčil v sousedních státech. Dobré zkušenosti s ním mají Němci i Rakušané.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).