Hlavní navigace

Nelegální software "letí" nejvíce v menších firmách

15. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejrozšířenější je nelegální software ve firmách s méně než padesáti zaměstnanci zaměřených na výrobní sféru a služby, informuje studie organizace Business Software Alliance (BSA), zaměřené na boj se softwarovým pirátstvím. Další příčku obsadily firmy z kreativních oborů, jako jsou architekti, reklamní agentury či designéři.

Nejvíce nelegálního softwaru se nachází ve firmách s méně než padesáti zaměstnanci, uvádí průzkum BSA čerpající z evidence softwarového pirátství posledních deseti let. Hned na další příčce se nacházejí firmy pohybující se v kreativních oborech, například architekti, reklamní agentury či designéři.

" Výrobní firmy využívají počítače a software hlavně pro podporu podnikání – administrativu, e-mailovou komunikaci a účetnictví. Výpočetní technice proto věnují málo pozornosti a nelegální software mohou užívat i neúmyslně. Nejčastější příčinou pirátství v těchto firmách je instalace více kopií softwaru, než povoluje zakoupená licence," informoval tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč. Naopak specializované firmy využívají nelegálního softwaru úmyslně. Licenční poplatek za jednu instalaci software pro vytváření a úpravu grafiky, kreslení CAD výkresů nebo projektové dokumentace se může pohybovat v řádech desítek tisíc korun. Někteří profesionálové se proto snaží provozní náklady snížit nelegálními instalacemi potřebného softwaru,doplnil Hlaváč. Nejčastěji zneužívaným softwarem je podle studie balíček Microsoft office a antivirové programy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).