Hlavní navigace

Některé dokumenty už do rejstříku vkládat nemusíte. Poradíme vám, které to jsou

21. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Novela obchodního zákoníku přinesla od roku 2012 několik změn, které se týkají obchodního rejstříku. Víme, o které novinky se jedná.

Od nového roku nabyla účinnosti novela obchodního zákoníku, která přinesla kromě jiného několik změn týkajících se obchodního rejstříku. Do sbírky listin se nově už nemusí ukládat podpisové vzory osob, které jsou oprávněné jednat jménem právnické osoby. Dále se též na výpisech z obchodního rejstříku a v obchodním věstníku nezveřejňují rodná čísla. Poslední změna se týká povinnosti předkládat listiny, kterými se dokládá na zápis do obchodního rejstříku do sbírky listin. Do konce roku 2011 tak podnikatelé museli činit ve dvojím vyhotovení, v současnosti stačí doložit příslušné listiny jen jednou. Čtěte také: Víte, co se v roce 2012 změní v obchodním právu?

Podpisové vzory už vkládat nemusíte

Od roku 2012 podnikatelé již nemusí ukládat podpisové vzory statutárních orgánů právnických osob a vedoucích organizačních složek do obchodního rejstříku. Zákonodárci tuto povinnost zrušili především kvůli tomu, že se objevily případy zneužití zveřejňovaných podpisových vzorů. Kromě toho lze rejstříkový soud též požádat, aby z rejstříku vymazal podpisové vzory, které byly uloženy do sbírky listin před 1. lednem 2012. Rejstříkový soud musí všechny tyto listiny ze sbírky listin odstranit na žádost osoby, která má jako osoba oprávněná jednat jménem právnické osoby nebo jako vedoucí organizační složky ve sbírce listin podpisový vzor založen, doplnila serveru Podnikatel.cz Markéta Deimelová, advokátka z kanceláře enwc Advokáti.

Ze žádosti by pak mělo být patrné, kdo ji podává čili identifikace žadatele a uvedení čeho se žadatel domáhá. Podpis na žádosti nemusí být úředně ověřen. Samotné podání žádosti není nijak zpoplatněno. Žádost nemá podobu formuláře a není vedena u rejstříkových soudů. Žádost lze podat v listinné nebo elektronické podobě, kterou může podat osoba podepsaná s uznávaným elektronickým podpisem, upřesnila Markéta Deimelová. Žádosti musí soud vyhovět do 15 dnů od jejího podání. Důvod zamítnutí je možný v případě nedodržení formálních náležitostí, jako je nesprávná identifikace osoby, která žádost podává, či nesrozumitelnost žádosti. Čtěte také: Většina firem porušuje zákon. Víme, proč se nebojí trestů

Rodná čísla ve veřejné části rejstříku

Změny se dále dotkly rodných čísel zapisovaných osob do obchodního rejstříku. Rodná čísla se do rejstříku sice i nadále zapisují, neuvádějí se však ve výpisech z obchodního rejstříku a ani se nezveřejňují v obchodním věstníku. Jestliže se však jedná o rodná čísla uvedená v listinách (třeba společenská smlouva), které se zakládají do sbírky listin, tyto listiny se zveřejňují i s rodným číslem. Jestliže tedy nechcete mít rodná čísla uvedená v obchodním rejstříku, musíte je sami odstranit z listin, které zakládáte do sbírky.

V oblasti rodných čísel došlo ještě k jedné změně. U fyzických osob se do konce roku 2012 uvádělo jejich datum narození nebo rodné číslo. Od letošního roku se však povinně zapisuje oboje, tedy datum narození i rodné číslo. Rodné číslo se však eviduje jen do neveřejné části obchodního rejstříku a slouží jen pro potřeby úředníků. 

Listiny už jen v jednom vyhotovení

Do konce loňského roku museli podnikatelé předkládat listiny, kterými se dokládá návrh na zápis do obchodního rejstříku do sbírky listin, ve dvojím vyhotovení. Kvůli tomu, že sbírka listin přešla do elektronické podoby, stala se tato povinnost zbytečnou. Od ledna tak můžete dodat listiny jen po jednom kuse.

Nový obchodní rejstřík od konce března

Na konci března navíc ministerstvo spravedlnosti naostro spustí novou aplikaci obchodního rejstříku, která má ulehčit život podnikatelům i veřejnosti. Aplikaci si již lze vyzkoušet, zatím ale jde o testovací provoz. Aplikace by podnikatelům měla usnadnit zápisy a změny v rejstříku, a to díky interaktivnímu formuláři. V současnosti totiž až polovina podání musí být vrácena k doplnění či k přepracování. Chytrý interaktivní formulář nově ohlídá, aby podnikatel vše správně a kompletně vyplnil. Čtěte více: Nový obchodní rejstřík: Výpisy zdarma a chytré formuláře pro zápisy a změny

Daně x

Nová aplikace též obsahuje jednodušší vyhledávání v rejstříku. Zatímco dříve existovalo několik vyhledávacích políček, pro každý údaj jedno, v současnosti už můžete vyhledávat pomocí jednoho vyhledávacího okénka. Úsporu peněz má podnikatelům přinést možnost elektronického výpisu zdarma. Data obsažená v obchodním rejstříku už nebudou pouze informativní, ale závazná. Elektronický originál výpisu si podnikatelé mohou zdarma stáhnout ve formátu PDF, a nebudou si tedy muset pořizovat výpis přes CzechPoint.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).