Hlavní navigace

Nejpružnější trh práce je v USA

22. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dle Světové banky, která každý rok sestavuje index rigidity je nejpružnější pracovní trh v USA. Z členských zemí Evropské unie je Česko na pátém místě.

Index rigidity vypovídá o tom, jak umí zaměstnavatel optimalizovat množství svých zaměstnanců a usměrňovat tak náklady vznikající v souvislosti s jejich propouštěním a přijímáním. Index ovlivňuje zejména právní úprava pracovně-právních vztahů. Nejlépe si v tomto hodnocení stojí USA, které jsou ve vztahu k zaměstnavatelům značně benevolentní a roli hraje především domluva se zaměstnanci. Mezi členy Evropské unie se Česká republika umístila na pátém místě, což značí, že naše právní úprava garantuje zaměstnanci určité jistoty a úroveň pracovních podmínek, zaměstnavatele zároveň ale tolik nesvazuje.

V USA stojí za pružným pracovním trhem výhodnější pozice zaměstnavatele v pracovně-právních vztazích, což má za následek i nižší nezaměstnanost. Dalším faktorem je také menší důležitost odborů, než je tomu v evropských zemích. Američtí zaměstnavatelé tak mají možnost přizpůsobovat svůj počet zaměstnanců dle zakázek a momentálních potřeb, zatímco ti evropští při nárůstu zakázek s přijímáním nových pracovníků váhají díky zákonným omezením. V legislativách nejvyspělejších mimoevropských zemí se nenachází například maximální hranice počtu nepřetržitě odpracovaných hodin. V některých zemích chybí dokonce i zákonný počet hodin volna během týdne. V Evropě lze v kuse pracovat nejdéle 16 hodin, což umožňuje česká a slovenská legislativa. Naopak nejkratší pracovní nepřetržitá doba je stanovena ve Španělsku a Itálii na 9 hodinách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).