Hlavní navigace

Nejjednodušší řešení #EET? Sleva na dani náklady na pořízení a provoz nepokrývá

3. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejjednodušším řešením EET má být tablet s příslušným softwarem a přenosná tiskárna. Firmy už nabízí řešení, náklady však překračují schválenou slevu na dani.

Technická specifikace pro elektronickou evidenci tržeb (EET) již byla zveřejněna a podnikatelé se tak mohou již poohlížet po možnostech řešení. Ministerstvo financí sice opakovaně ujišťovalo, že náklady na nejjednodušší řešení pokryje sleva na dani ve výši 5000 Kč, podle aktuálních nabídek to však vypadá, že elektronické pokladny vyjdou dráže.

Dá se pořídit jen software či komplexní řešení

Ti, kteří se poohlíží po řešení EET, si již mohou vybírat z prvních nabídek. Server Podnikatel.cz připravil výběr některých softwarových řešení na bázi mobilního zařízení (smartphonu či tabletu), které už firmy v současnosti podnikatelům nabízí. Tyto systémy budou zřejmě využívat hlavně různí stánkaři, obchodníci s menším počtem prodejů, řemeslníci a případně i menší hoteliéři. Vzhledem k tomu, že stát nebude nijak jednotlivá řešení certifikovat, bude při výběru vhodného řešení hrát roli i kredibilita poskytovatele. Už nyní se dají dokonce najít nabídky aplikace pokladního řešení zdarma, otázkou však zůstává, co si bude moct podnikatel následně nárokovat v případě jakýchkoli problémů a zda budou skutečně funkční.

Čtěte také: Nabízí vám zaručeně funkční řešení #EET? Nesmysl, s nákupem ještě počkejte

Dotykačka

Například pokladní systém Dotyčka nabízí podnikatelům software na evidenci tržeb za 850 Kč bez DPH měsíčně. Licence obsahuje průběžnou aktualizaci programu zahrnující legislativní změny, připravenost na EET, vzdálenou správu, správu skladů, technickou podporu a telefonickou podporu. Pokud si podnikatel koupí licenci na delší dobu, může ušetřit. Licence na rok stojí 9180 korun bez DPH, licence na dva roky 16 320 korun bez DPH a na licence na tři roky 21 420 korun bez DPH.

K softwaru ale samozřejmě potřebujete ještě zařízení, na kterém bude běžet, tiskárnu účtenek a připojení na internet. Sama Dotykačka nabízí k softwaru nejlevnější balíček řešení za 4990 korun bez DPH. Obsahuje 8" dotykovou pokladnu s 4G a WiFi datovým připojením, 58 mm mobilní Bluetooth tiskárnu účtenek a aktualizace a provoz na 3 měsíce zdarma. Navíc ovšem potřebujete ještě připojení na internet a také papíry do tiskárny.

Storyous

Měsíční poplatek za licenci si účtuje i Storyous. Nejlevnější verze stojí 490 korun bez DPH. Také systém Storyous nabízí řadu funkcí, a to od správy skladu, přes variabilitu práce s účty, až po zákaznickou podporu. Veškerá data, která podnikatelé potřebují pro účetnictví, si navíc mohou vyexportovat do Excelu nebo v PDF.

I Storyous nabízí k pokladnímu systému tablet s tiskárnou. Nejlevněji vychází tablet ASUS Zenpad CG 7 za 4990 korun bez DPH. Nejlevnější tiskárna (Star SM-L200) u Storyous pak stojí 6490 korun bez DPH. Opět k tomu ještě potřebujete papíry a připojení na internet. Storyous nabízí datový tarif s limitem FUP 1,5 GB za 149 korun bez DPH měsíčně.

SmartPOS

Společnost Smart software podnikatelům nabízí nejlevnější licenci softwaru SmartPOS Cloud za 250 korun bez DPH za měsíc (licenci si ovšem podnikatelé musí pořídit na rok). Tato licence ale umožňuje maximálně 10 položek sortimentu a nemá žádné doplňkové funkce. Kdo chce neomezený počet položek a neomezený počet uživatelů, skladové hospodářství a další funkce, musí si pořídit licenci za 790 korun bez DPH (při roční platbě).

Tablet s úhlopříčkou 7", s 3G připojením a mobilní tiskárnu účtenek pak firma nabízí za 4990 korun bez DPH. Opět ale podnikatelé ještě potřebují připojení na internet a papíry do tiskárny.

Daně x

Mobilní operátoři

Řešení pro EET nabídnou i mobilní operátoři. Například Vodafone už má v nabídce za 300 korun s DPH měsíčně aplikaci Vodafone ePokladna Standard. Ta umožňuje kromě prodeje produktů také vytvoření reportů. Jestliže by ale podnikatel chtěl také zabudované CRM a kompletní správu skladu, musí si pořídit ePokladnu Komplet za 420 Kč s DPH měsíčně. Aplikaci pro EET chystá i O2 a T-Mobile, zatím však na webu nemají žádné konkrétní informace o ceně a funkcionalitě chystaných řešení.

Dají se najít i softwary zdarma

Jak již bylo řečeno, dají se už najít i aplikace zdarma. Například software PEXESO pro Android společnosti AWIS je v základní verzi zdarma. Licence zdarma má ovšem omezení na 100 položek a neobsahuje skladové hospodářství. Také společnost KASA FIK chce základní verzi svého systému pro Android poskytovat zdarma. I u řešení zdarma však budete pořád potřebovat připojení k internetu a tiskárnu, na které budete účty tisknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).