Hlavní navigace

Nejhůře efektivním oborem v podnikání je vzdělávání a pohostinství. Čtěte proč

24. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Využití investovaného majetku a práce do oborů jako je vzdělávání či pohostinství je velmi neefektivní. Vyplynulo to z výsledků společnosti ČEKIA.

Až na posledním místě se v oborech s nejlepší efektivitou v podnikání umístilo vzdělávání, před ním ubytování a pohostinství. Vyplývá to z nejnovější statistiky agentury ČEKIA. Ta vypracovala model srovnání efektivity oborů a firem, který vyjadřuje schopnost managementu řídit investovaný kapitál a práci tak, aby generovaly vyšší efektivitu a produktivitu v podnikatelské činnosti.


Autor: www.sxc.hu

Vzdělávání je nejméně efektivním oborem v podnikání.

Naopak na stupni vítězů se dostal chemický průmysl, následovaný dopravou, potravinářským a automobilovým průmyslem. Všechna vítězná odvětví jsou náročná na kapitálovou vybavenost, a tedy kladou značné požadavky na schopnosti managementu adekvátně nakládat s majetkem společnosti, ale také řídit investiční politiku s ohledem na cash-flow a využívání cizího kapitálu za účelem snížení kapitálových nákladů, shrnul výsledky studie analytik skupiny Bisnode v ČR, Michal Řičař.

Investovaný majetek do vzdělávání a pohostinství se nevyplácí

Pohled na opačný konec výsledků hodnocení efektivity 16 nejvýznamnějších oborů ukazuje, že využívání investovaného majetku a práce je vysoce neefektivní. Ubytování, stravování a pohostinství je značně zatíženo vývojem v zahraničí a cestovním ruchem, doplnil Řičař.

Daně x

Přehled efektivity oborů v podnikání.
Autor: ČEKIA

Přehled efektivity oborů v podnikání.

Podle něj ani firmy, které podnikají ve vzdělávání, nelze s ohledem k ostatním hodnoceným oborům činnosti považovat za efektivní. Na druhou stranu lze usuzovat, že podnikatelské subjekty v tomto segmentu nejsou primárně zaměřeny na maximalizaci zisku a při svém působení na trhu také ve větší míře zvažují další faktory, jako například dlouhodobou perspektivu a rozvoj lidského kapitálu, uzavřel analytik skupiny Bisnode.

Do hodnocení byly zařazeny společnosti s tržbami nad 50 mil. Kč a současně alespoň 10 zaměstnanci (dle definice EU se jedná alespoň o malé firmy, tedy došlo k vyřazení mikropodniků), u kterých ČEKIA v roce 2011 neevidovala žádnou negativní informaci jako například pohledávku, exekuci, konkurzní řízení, apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).