Hlavní navigace

Nedostatek znalostí a zkušeností ohrožuje stavební průmysl po celém světě

25. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Největším problémem stavebního průmyslu se stává nedostatek znalostní, zkušeností a dovedností. Vyplynulo to z celosvětové studie KPMG International, která vznikla po osobních pohovorech s generálními řediteli a nejvyššími manažery předních světových stavebních dodavatelských společností v první polovině roku 2008. Skoro devadesát procent dotazovaných si myslí, že se výše jmenované problémy podceňují a dostatečně se neřeší. Přes polovinu respondentů se domnívá, že situace začíná být velmi vážná, avšak 66 % je přesvědčeno, že právě jejich firma svůj náborový a výběrový proces organizuje správně.

Stavební společnosti by si měly vytvořit inovační přístup k náboru nových zaměstnanců a snažit se ve velmi náročném globálním prostředí přilákat ty nejlepší absolventy, uvedl k výsledkům průzkumu Andreas Höfinghoff, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za oblast stavebnictví a doplnil: Na druhou stranu zkušenosti z lokálních trhů ukazují, že si společnosti tento problém dobře uvědomují a například s vysokými školami již intenzivně spolupracují.

I české stavebnictví se přes současný růst potýká s některými strukturálními problémy. Velkou překážkou se stává nedostatek pracovních sil, hlavně pak v dělnických profesích. Firmy se proto stále více obracejí do zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).