Hlavní navigace

Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb byl odklepnut, nyní míří do Senátu

10. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.mfcr.cz, podle licence: Rights Managed
Návrh zákona o evidenci tržeb dostal v Poslanecké sněmovně zelenou. Prvních podnikatelů se zřejmě bude týkat už na podzim.

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Samotnému schvalování návrhu zákona předcházely problémy s ukončením rozpravy, kdy nebylo 14 členům strany TOP 09 umožněno k návrhu promluvit a předložit tak své připomínky, i přesto byla ukončena a návrh zákona byl odklepnut a míří do Senátu.

Ministr financí Andrej Babiš při tiskové konferenci
Autor: www.mfcr.cz, podle licence: Rights Managed

Ministr financí Andrej Babiš při tiskové konferenci

Vzhledem k tomu, že se neočekávají problémy se schválením návrhu ze strany Senátu ani prezidenta republiky, zřejmě dojde k jeho vyhlášení v březnu. V případě, že se přeci jen nějaké problémy objeví, později jak v měsíci dubnu zákon vyhlášen nebude. Elektronická evidence tržeb se tak prvních podnikatelů dotkne zřejmě už letos v listopadu. V první vlně tak připojí restaurace a hotely své elektronické pokladny k serverům Finanční správy. Opozice už dopředu oznámila, že bude podávat stížnost k ústavnímu soudu. A to nejen proti zákonu samotnému, ale i k samotnému procesu. 

Při schvalování pozměňovacích návrhů byl také schválen návrh, kdy se v rámci e-tržeb zavede tzv. 4. vlna, která se automaticky dotkne i řemeslníků. Na žádnou analýzu ze strany Finanční správy o dopadech na drobné podnikatele se proto zřejmě čekat nebude. První nástup bude po účinnosti zákona do sedmi měsíců. Následně další tři měsíce. Potom bude 12 měsíců pauza pro zbývající podnikatelské sektory a následně po dalších třech měsících bude nástup pro řemeslné obory. To znamená celková lhůta od účinnosti až po řemeslníky by měla být 25 měsíců, komentoval již dříve pozměňovací návrh místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Čtěte více: #EET se dotkne i řemeslníků, na žádnou analýzu se čekat nebude 

O pravděpodobných vlnách zavedení na jednotlivé skupiny podnikatelů jsme vás na serveru Podnikatel.cz již informovali. Zavedení elektronické evidence tržeb by se zpočátku v první vlně mělo týkat podnikatelů poskytující ubytovací a stravovací služby.

skoleni_15_4

V druhé vlně dolehnou e-tržby na maloobchod a velkoobchod. Společně se zavedením EET se počítá se snížením sazby DPH v oblasti stravování z 21 na 15 procent a také bude zavedena jednorázová sleva 5000 Kč pro dotčené poplatníky daně z příjmů fyzických osob, která by jim měla nahradit pořizovací náklady při implementaci e-tržeb. Máme harmonogram, koho a odkdy se dotkne #EET. Prvních lidí asi už od listopadu

Podrobnosti a další dopady dnešního hlasování pro vás připravujeme. Čtěte průvodce elektronickou evidencí tržeb

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).