Hlavní navigace

Nebuďte lama, naučte se správně komunikovat s ajťákem

11. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Mezi manažery a ajťáky panuje věčný souboj, který vyplývá z nepochopení mezi zadáním a cílem. Jak tedy komunikaci s IT oddělením zlepšit? Základem je pochopit, co je ajťák vlastně zač.

Komunikace mezi manažerem a ajťákem byla vždy problematická. Vyplývá to z tzv. komunikačního defektu, který vzniká mezi vedením firmy a IT oddělením. Zatímco vedení má většinou jen obrazné představy o tom, jak by jejich nový projekt měl vypadat, IT oddělení očekává přesné a jasné zadání. A v tomto ohledu se rozcházejí názory obou stran. Výsledný produkt by měl být vždy kompromisem. Jak se k němu dostat? Server Podnikatel.cz oslovil manažery několika firem, kteří se podělili o své zkušenosti.

Aby komunikace byla stoprocentně úspěšná, je dobré nejdříve pochopit podstatu, způsob existence i styl práce ajťáka. To do pár bodů shrnul Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz, který zároveň přidal i tipy, jak si ajťáka například předcházet. Čtěte více: 5 typů zaměstnanců, kterým se vyhýbejte velkým obloukem

Root.cz: Co je vlastně ajťák zač…

Jak bezpečně poznáte ajťáka?

Obvykle má přes rameno brašnu se špičkovým vybavením, v ruce drahý mobil, drahá sluchátka na uších a v druhé ruce čtečku elektronických knih. Moderní technologická výbava ale často kontrastuje s tím, jak je oblečený a jak vypadá.

Jaké nejčastější hlášky ajťák používá

Ta dynamická knihovna se láduje vod nějaký adresy a když si to ten debugger přeláduje někam jinam, celý se to zacyklí. Von mi řekne dýlku ve znakách, ale když chci, aby se vobjevila s unikódem, tak se to cyklí.
Multivokýnkový programy…

VIDEO: Je to zacyklený

Co po ajťákovi nikdy nechtějte udělat

Ajťáka nejvíc rozčiluje komunikace s lidmi, kteří o problematice vůbec nic nevědí. Nechtějte po něm tedy, aby udělal něco pro uživatele nebo aby mu pomohl nedejbože napsat zavináč.

Jak si ajťáka předcházet

Pokud chcete ajťáka potěšit, naučte se jeho terminologii a občas s ním prohoďte pár nezávazných slov. Několik tipů:

Tak co, co ta dééneska? Už to dává dobře nebo pořád do špatné vélany?
Hele, už nám šlape ta ajpívéšetka? A máme to přímo nebo tunelem?
Tak co? Co si myslíš o těch nových esesdéčkách od intelu?
Hele, ty áemdéčka jsou naprd. Intel rulez voe.

Správný ajťák se také drží svého desatera. V něm například stojí, že ajťák má v kanceláři zásadně “bordel”, nebo že při telefonickém rozhovoru ajťák navrhne jako první restart počítače. Celé desatero popisuje Karel K. na blogu ZaRohem. Čtěte více: Osobní e-mail typu „sexyfrajer@“ k podnikání nepoužívejte

Ajťák svůj pracovní svět přenáší i do toho osobního. Obě tyto reality většinou splývají v jednu a sami z toho navíc těží v rámci vtipných historek.

Hlášky z Lamer.cz


Ajťák jako instruktor na táboře:
(a) Se tak probouzím a říkám si, co je to s tím speakerem, že pořád píská. Za moment mi došlo, že to akorát ptáci zpívají všude okolo.

Ajťák komunikuje s přítelkyní:
(a) Čau, mám prima náladu, dostala jsem předčasně dárek k Vánocům.
(b) Hm, a jakej?
(a) CD přehrávač.
(b) Co to je a k čemu?
(a) To myslíš vážně???
(b) No, neříkej že jsi dostala k Vánocům předčasně Winamp.

Jak správně komunikovat s ajťákem

1) Základem je trpělivost

Manažer by si měl u ajťáků vypěstovat především vekou trpělivost. Často se při zadání nového projektu setká v první linii s negací. Od té by se neměl nechat odradit a zkusit ajťáky přesvědčit o smysluplnosti projektu. Argumentace by měla být jednoznačná a předem promyšlená.

2) Naučte se komunikovat jasně a výstižně

Žádný z ajťáků si nepotrpí na obsáhlou komunikaci. Ta by měla být nejlépe velmi strohá. Potvrzuje to i Dušan Šimonovič z internetové agentury Cognito: Z mé vlastní zkušenosti mohu doporučit, aby manažer s ajťákem komunikoval především stručně, jasně a výstižně bez žádných omáček a detailů. Musíme si uvědomit, že ajťáci jsou lidé zapálení pro svoji práci a od toho se odvíjí také styl jejich komunikace.

3) Každý projekt musí mít přesné zadání

Nový projekt, který manažer předkládá pro vypracování do IT oddělení, by měl mít tzv. přesné zadání. Dobré je určit přesně bod po bodu, co v projektu chce manažer vytvořit. Dále by měl ajťákovi nadefinovat cesty, jak se k cíli projektu dostat. V zadání by se navíc neměla objevovat slova typu: „asi”, „možná”, „chtěl/a bych,” „třeba”.

Z vlastní zkušenosti říkám, že s ajťákama mluvit zásadně exaktně. Musíte jim nadefinovat cíl a cesty, jak se k němu dostanou. Ideální komunikace by byla pochopitelně v jedničkách a nulách, ale pokud se manažer bude držet striktní a jasné komunikace, tak má šanci na úspěch, přibližuje formu zadání pro ajťáky Markéta Pudilová ze společnosti ecommerce.cz.

4) Nebojte se osobní komunikace

Donutit ajťáka na osobní schůzku, pokud se neřadí do tzv. skupiny „kravaťáků”, je poměrně problematické. I přesto je dobré schůzku iniciovat. Komunikaci to jedině prospěje a pomůže odstranit dosavadní komunikační bariéry. Potvrzuje to i Kristýna Havligerová z České spořitelny: Doporučuji si případné nejasnosti v případě zadání práce vyříkat vždy na osobní schůzce. Výsledný produkt je vždy o kompromisu. Jak ale s nadsázkou dodává Markéta Pudilová z ecommerce.cz, i při osobní schůzce platí jistá pravidla: Když už donutíte ajťáka na osobní schůzku, nemluvte příliš nahlas, jinak se lekne a uteče.

5) Komunikaci stále nezvládáte? Najděte si tlumočníka

Nejjednodušším řešením, jak komunikační defekt mezi vedením společnosti a IT oddělením odstranit, je zaměstnat takového pracovníka, který rozumí požadavkům vedení a zároveň dokáže tyto požadavky přetlumočit směrem k ajťákům. Hovoří se v tomto ohledu o projektových či produktových manažerech. Ti dokážou vytvořit takové zadání, které přesně odpovídá požadavkům IT oddělení a zároveň reflektuje potřebu vedení. Je to prostě člověk, který umí mluvit “oběma” jazyky. My jsme takovou posilu do našeho týmu naštěstí našli, přibližuje situaci v Kasa.cz Jitka Součková, marketingová ředitelka.

Brand24

Neumíte s ajťákem komunikovat? Jste lama!

Pokud manažer i přes všechna doporučení komunikaci s ajťákem nezvládá, je prostě lama. Tuto nálepku nejlépe charakterizuje i velmi populární Llama song. Doporučujeme k shlédnutí.

VIDEO: Llama song

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).