Hlavní navigace

Nastává virtualizace. Firmy se zbavují počítačů

21. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je doba virtualizace. Firmy se hromadně zbavují klasických počítačů, jež nahrazují virtuálními. V praxi to znamená, že ze stolů mizí „krabice“ a nahrazují je virtuální počítače. Náklady na nákup a provoz informačních technologií díky tomu klesnou až o pětatřicet procent.

Pro práci v kanceláři nyní postačí připojení se přes mobilní terminál, klávesnice a monitor se serverem ve vzdáleném datovém centru. Z jednoho takového serveru lze provozovat až 30 virtuálních počítačů. Firmy tak logicky značně ušetří na nákladech za nákup a správu hardwaru.

Již v roce 2010 odhadovala Agentura Gartner, že během následujících čtyř let kolem 70 procent malých a středně velkých podniků přejde na 100% virtualizaci. Podle aktuálně provedené analýzy technologické společnosti S&T CZ bude během příštího roku některou z forem virtualizace využívat 10 procent společností. Tento segment trhu poroste podle předpokladů v Česku meziročně o 20 procent.

Typickým zákazníkem pro vizualizaci jsou telekomunikace a instituce s velikostí nad tisíc zaměstnanců. Vzhledem k finančním úsporám je ale atraktivní i pro rozpočtové organizace, například pro vysoké školy. Vynaložené náklady se údajně vrátí po 18 až 22 měsících. Současně se prodlouží proces obnovy hardwaru na pět až šest let. Přesvědčivá řešení v oblasti virtualizace desktopů už podle odborníků vyvinuly společnosti Vmware, Citrix či Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).