Hlavní navigace

Najděte si svoje stážisty. Dostanete za ně zaplaceno. Víme, ve kterých oborech

14. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Nechte si zaplatit za proškolení stážisty. Poskytnete mu praxi, ale můžete získat i zapracovaného a ověřeného pracovníka. První stáže již probíhají.

V měsíci červnu 2012 byl spuštěn projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxi, který má pomoci absolventům nebo lidem bez praxe získat potřebné zkušenosti a přispět k nalezení vhodného pracovního místa. Projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (85 %) a ze státního rozpočtu (15 %). Realizátorem projektu je Fond dalšího vzdělávání (FDV), příspěvková organizace MPSV. O samotném projektu již server Podnikatel.cz podrobně informoval. Tentokrát nás zajímalo, kolik firem (poskytovatelů stáže) se již do projektu reálně zapojilo, co si od účasti slibují a jakou dotaci mohou za poskytnutí konkrétní stáže získat.

Čtěte také: Přijímáte nové zaměstnance? Proškolte je v rámci stáže ve firmách

Stážisté v akci

Celkový rozpočet projektu činí 800 milionů korun. Stáže, pomocí kterých účastníci získají potřebnou praxi, mají být uskutečněny v měsících září 2012 až říjen 2014. V první fázi má být vzděláváno pět tisíc účastníků, občanů ČR. Jedná se o cílové skupiny - absolventi bez praxe, nezaměstnaní (včetně nezaměstnaných pobírajících podporu), osoby, vracející se na pracovní trh (např. matky po rodičovské dovolené) a zaměstnaní, kteří si chtějí prohloubit kvalifikaci.
Účastníci prostřednictvím absolvované stáže získají potřebnou praxi ve svém oboru (doloženou certifikátem o absolvování). Délka stáže je určena počtem hodin (liší se dle konkrétní profese) a lze ji vykonávat v rozmezí 1 – 6 měsíců. Pro jednotlivé profese jsou vypracovány takzvané šablony stáží.

Zájemce o stáž se může nezávazně registrovat vyplněním dotazníku s přiloženým životopisem. Ze seznamu přihlášených poskytovatelů si vybere firmu, kde by chtěl v budoucnu pracovat, případně nabýt potřebné zkušenosti.  V současné době již probíhá prvních 5 stáží, od 15. 11. se předpokládá zahájení dalších 14 stáží. Na webových stránkách projektu bylo koncem minulého týdne zaregistrováno 1846 zájemců o stáže, celkem je vypsáno 84 karet stáží (tj. konkrétních nabídek na stáže) s více než 160 místy pro stážisty. Uvedla pro server Podnikatel.cz Lenka Ferreira, z odboru projektové kanceláře Fondu dalšího vzdělávání

Poskytovatelé stáže

Poskytovatelem stáže se může stát jakákoliv firma a ostatní subjekty mající vlastní IČ, včetně osob samostatně výdělečně činných. Základní podmínkou je živnostenské oprávnění týkající se mimoškolní výchovy a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti. Jedná se o živnost volnou, její vyřízení je otázkou několika minut. Samozřejmě je nutné zajistit mentora (např. zkušeného zaměstnance), který se bude stážistovi věnovat. 

Pro zapojení se do projektu stačí vyplnit jednoduchou přihlášku (nezávazně), registrovat se do databáze a vybrat si šablonu, tj. konkrétní profesi, v rámci které bude stáž nabídnuta. Podle ředitele Fondu dalšího vzdělávání Pavla Kryštofa, je celý projekt výhodný pro obě strany. Firmy mají jedinečnou možnost utvářet budoucího zaměstnance, navíc za finanční podpory z evropských fondů. A naopak – osoby na trhu práce mohou získat praktické zkušenosti z reálného nebo inovativního pracovního prostředí.

Ilustrační obrázek
Autor: www.SXC.hu

Celkové náklady se odvíjí od délky a náročnosti stáže. 

Koncem minulého týdne bylo zaregistrováno 484 poskytovatelů stáží, z toho 145 vypsalo konkrétní karty stáží (u některých již vypršel termín možnosti přihlášení, nebo čekají na schválení a zveřejnění na webových stránkách projektu).  

Zajímalo nás, od čeho se odvíjí celkové náklady na stáž. Kupříkladu karta pro profesi mzdové účetní udává celkové náklady na stáž ve výši 56 624 korun. Lenka Ferreira vysvětlila, že na tvorbě šablon se podílí experti na dané profese ve spolupráci s členy projektového týmu. Šablony tak reflektují reálné požadavky na danou profesi na trhu práce – ty také ovlivňují délku trvání stáže a požadavky na stážistu i poskytovatele stáže uvedené v šabloně. Celkové náklady na stáž se odvíjí od délky a náročnosti stáže, obsahují jak náklady na administraci, tak i specifické náklady stáže – tj. plat mentora, potřebné vybavení, u některých typů stáží i např. spotřebu energií či materiálu apod. Hodnota uvedená jako „Celkové náklady na stáž“ se vztahuje k poskytnutí 1 stáže, dodala Lenka Ferreira.

Čtěte také: Spouští se nový projekt. Placené stáže ve firmách speciálně pro studenty 

Vyškolení budoucího zaměstnance

A jaký názor na projekt mají námi oslovení poskytovatelé stáží? Kupříkladu společnost Premi Consult, která nabízí stáž pro manažera projektu. Jsme vzdělávací společnost z čehož vyplývá, že naším cílem je zvyšovat úroveň vědomostí a zkušeností v různých oblastech vzdělávacích aktivit. Do projektu jsme se zapojili nejen z tohoto důvodu, ale i k využití možnosti si vyškolit budoucího zaměstnance, předat mu dlouholeté zkušenosti a především využít je v praxi, uvádí ředitel Milosav Hruboš. Dodává, že se zabývají realizací projektů ESF, a proto vědí, že kvalitních manažerů projektu je na trhu málo. Díky stáži je tu možnost vychovat si své vlastní.

Za dalšího poskytovatele stáží vzdělávací a poradenskou společnost V-Studio se vyjádřil její jednatel Luděk Vlček. Uvedl, že pracují v řadě institucí, kde společně s kolegy z jiných firem řeší kvalitu lektorů a poradců. Zákazníci již delší dobu netouží jen po utracení peněz za vzdělávání, ale o zavedení konkrétních přínosů do své firmy. Nabídka MPSV prostřednictvím FDV je pro jejich zákazníky velmi zajímavá a rozhodli se ji využít i pro vlastní zaměstnance. A a to v několika směrech. Například ve  funkci ekonoma věříme, že nám stáž přinese zlepšení znalostí a dovedností zaměstnance, stejně jako v práci obchodu, kde přijímáme stážisty. Ale rádi bychom si vybrali i dalšího vlastního pracovníka, pokud se dobře projeví během stáže, vysvětluje Luděk Vlček. Podotýká, že zavedení stáží je velmi dobrým počinem ze strany FDV MPSV a zbývá než věřit, že brzy budou doplněny další potřebné šablony stáží a že všechny firmy předají stážisty do rukou dobrých mentorů.

Čtěte také: Kurzarbeit po Česku startuje v polovině září

Nevýhody stáže?

Stáž mohou vykonávat i osoby pobírající podporu v nezaměstnanosti. To je její nespornou výhodou. Stáž však není ze strany Fondu dalšího vzdělávání placená. V rámci projektu je účastníkům hrazeno například stravné a cestovné. Projekt má samozřejmě i své odpůrce. Podle některých názorů se vlastně jedná o zneužití neplacené práce stážistů. Bez stáží by zaměstnavatel zřejmě přijal do nějakého úvazku nového pracovníka. A protože stáž může trvat i šest měsíců, jde bezesporu o výhodnou pracovní sílu. 

Daně x

Na druhou stranu, přestože stážista není ze strany poskytovatele odměňován, nabízí se mu možnost získat cenné praktické zkušenosti a po ukončení stáže certifikát o jejím absolvování. Pakliže nezíská pracovní místo přímo u poskytovatele stáže (což není nezbytnou podmínkou poskytnutí stáže), se získanou a certifikátem doloženou praxí bude mít jistě větší šance na uplatnění se na trhu práce. 

Nové šablony stáží

Aktuálně je vytvořeno 28 šablon. Fond dalšího vzdělávání však v nejbližších dnech předpokládá schválení a zveřejnění dalších třinácti šablon. Zde je seznam konkrétních schválených či rozpracovaných šablon:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).