Hlavní navigace

Nafta a benzín zdražují

21. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Cena ropy ve světě míří směrem vzhůru. Dnes barel ropy stojí 117 dolarů a čeští motoristé toto zdražení poznají na vlastní kůži. Čerpací stanice dokázaly dlouhé týdny kompenzovat své drahé nákupy na úkor vlastních zisků, ale nyní je jisté, že viditelně se zdraží nafta, neméně tomu bude u benzínu.

Aktuálně se u tuzemských čerpacích stanic platí průměrně za Diesel 31,50 koruny a za Natural 95 30,52, píší Hospodařké noviny. U společností OMW, Benzina a Shell bylo již o víkendu vidět, že cena nafty stoupá. K dostání byla v hlavním městě a u něměckých hranic za 34 korun. Nejlevněji můžeme stále natankovat u čerpacích stanic hypermarketů, kde se cena nafty drží ještě pod hranicí 30 korun. V nejbližších dnech se dá očekávat, že i u těchto pump dojde k navýšení cen za palivo o desetníky korun.

Čeští petrolejáři se shodují, že zdražení na našem trhu bude viditelné. Vezmu-li v úvahu nynější kotaci benzinu a nafty na burze v Rotterdamu a přičtu prémii i daně, je jasné, že při ceně pod 31 korun na stojanu s naftou nezbývá pumpařům než zdražit ceny, řekl šéf Čepra Pavel Švarc. U nafty vzroste cena řádově o desetníky, u benzínu bude nárůst menší, řekl pro Hospodářské noviny analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).