Hlavní navigace

Na podnikatele nastražují zákonodárci pasti jak na mamuta

2. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Nejen u příležitosti očekávání nového občanského a obchodního zákoníku je zajímavé připomenout si počty novelizací, kterými zákony prošly. Jsou jich desítky až stovka. Korunovaným podnikatelem by měl být ten, kdo všechny změny dokáže sledovat.

Ráda bych viděla živnostníka nebo malého podnikatele, který má v malíčku všechny změny zákonů klíčových pro jeho podnikání. Jestli vůbec někdo takový existuje, zaměstnává zřejmě minimálně jednoho pracovníka nebo jednu pracovnici mající sledování novelizací jako výhradní náplň práce - nebezpečně stresové, zato královsky placené.

Abrakadabra… novela

Podívejme se na novely klíčových zákonů konkrétněji, bez ohledu na to, jak moc byly rozsáhlé nebo jestli byly jen technické. Jako například poměrně nedávno technická novela zákoníku práce; technické novely prostě jen odstraňují ty nejfrapantnější chyby.

Vzhůru do sčítání. Obchodní zákoník byl novelizován od roku 1991 téměř šedesátkrát. Občanský zákoník má za sebou na padesát novel, ty „předrevoluční” (protože je z roku 1964) nepočítaje. Živnostenský zákon podstoupil těžko uvěřitelnou stovku novel, a to od roku 1991. Zákoník práce byl novelizován pouze osmkrát, jenže je nový a ve Sbírce zákonů teprve od roku 2006. Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc nedávno vyvěsilo na svém webu další nápady na jeho změny – těm se bude business server Podnikatel.cz věnovat v samostatném článku. Insolvenční zákon doznal změn jen čtyřikrát, ale neradujme se, teprve v roce 2006 totiž nahradil předchozí zákon o konkursu a vyrovnání. Zákon o daních z příjmů se může pochlubit asi devadesátkou novel, a to od roku 1992. Další zákony a novely nechť si podnikatel doplní sám podle důležitosti pro svůj obor podnikání.

Jako návštěvník z jiné planety nebo jako chudý příbuzný pak v tomto kontextu působí zákon směnečný a šekový, který prošel kúrou pouhých dvou novel.

Vybavíte si nějaké legislativní absurdity, které se týkají vašeho podnikání a komplikují vám život?

Vlastně je celkem úlevné, když se zákonodárci rozhodnou nenovelizovat do zblbnutí všech podnikatelů i úředníků, ale vypracovat rovnou nový a moderní zákon. Ať už to byl poměrně nedávno zákon insolvenční, zákoník práce nebo ať jsou to připravované zákoníky občanský a obchodní. Čtěte více: Občanský zákoník se dotkne podnikatelů. Nejdříve v roce 2012 

Podnikatel v pasti

Podíváme-li se na zákon jako na projekt, je k jeho smysluplnému zvládnutí třeba mít vizi, to znamená přesně vědět, co chci a proč. Dále přesnou představu, jak vizi přeměnit v realitu – jaké kroky podniknout a kdy, s jakým týmem. Také pro tu vizi získat co nejvíce lidí (zvláště tehdy, pokud ji potřebujeme protlačit Parlamentem). V neposlední řadě věřit, že je projekt dlouhodobě životaschopný a ne jen do prvních předčasných či řádných voleb nebo do doby, kdy převezme štafetu další novela.

Pokud bychom jasnost vize měřili počtem novel, těžko bychom uvěřili, že představa politiků o živnostenském podnikání je reálnější než schopnost novorozence ověřit Velkou Fermatovu větu.

Podivujeme se pak tomu, jak lehce se podnikatel chytí do legislativní pasti zvící velikosti pasti na mamuta? Tou jsou chyby, kterých se podnikatel dopustí z neznalosti nebo špatného výkladu legislativy. A například v případě loňských kontrol České správy sociálního zabezpečení byly mezi pochybeními podnikatelů takové chyby vůbec nejčastější. Čtěte více: ČSSZ: Podnikatelé chybují z neznalosti legislativy

Proč by se potom do pasti nechytali i sami úředníci, kteří jsou ve vztahu k podnikatelům prodlouženou rukou zákona? Fakt, že se občas dva úředníci neshodnou, jak správně interpretovat zákon nebo konkrétní povinnost podnikatele, potvrzují diskuze čtenářů na serveru Podnikatel.cz. Čtěte více: Sporný bod u živností: vykládají si úředníci zákony po svém?

Brand24

Vášeň pro novely

Není tedy divu, že časté změny legislativy patří k věcem, které domácím podnikatelům nejvíce komplikují život. Čtěte více: Anketa: Podnikatelům vadí časté změny legislativy a daně

Odpověď? Ujišťování o podpoře (malého a středního) podnikání už patří k nezbytné řečnické výbavě většiny politiků. Jenže podpora nerovná se další smršť novel. Možná by zákonodárcům neuškodilo naučit se pro zchlazení vášně pro novely také něco málo ze starých dobrých českých přísloví. Doporučujeme: Dvakrát měř, jednou řež. A zejména: Lepší méně, než více.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).