Hlavní navigace

Na paškál se vrací prodejní doba obchodů. Během 7 svátků by nesměly otevřít

5. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Poslanecká sněmovna by měla příští týden projednat návrh zákona, který omezuje prodejní dobu velkých obchodů. Během 7 svátků by musely mít zcela zavřeno.

Na poslaneckém stole opět leží návrh na omezení prodejní doby obchodníků během vybraných státních svátků. Během 7 svátků by měly mít vybrané obchody zcela zavřeno a během Štědrého dne by pak mohly prodávat pouze do 12 hodin. Návrh zákona se nezamlouvá obchodníkům, podle kterých jde o nepřípustnou formu regulace.

Zákaz by se nevztahoval na malé obchody

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Během 7 svátků by obchody měly zůstat uzavřené.

Už zřejmě v úterý se poslanecká sněmovna dostane k senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Podle něj by obchody musely zůstat zavřené na Nový rok, během Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. prosince a 26. prosince. Na Štědrý den by pak mohly mít otevřeno jen do 12 hodin. Evropská unie klade zvláštní důraz na sladění pracovního a rodinného života. Zaměstnanci pracující ve svátek se nemohou plně věnovat své rodině, neboť v době, kdy mají jejich děti volno, pracují. Ve svátek by měla být rodina pohromadě a věnovat se, mimo jiné, rodinným záležitostem, vysvětluje se v důvodové zprávě k zákonu.

Zákon zároveň počítá s tím, že by se zákaz prodejní doby nevztahoval na všechny obchody a byly by stanovené výjimky. Omezení by se netýkalo prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2, čerpacích stanic, lékáren, prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Jestliže by obchody zákaz porušily, hrozila by jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohly by dostat pokutu až 5 milionů korun.

Brand24

Zákon se nezamlouvá vládě i obchodníkům

Zda má zákon šanci projít, není jisté. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko, ve kterém navíc uvedla několik sporných bodů. Vládě se například nezamlouvá záměr vyjmout z navrhovaného režimu omezení prodejní doby prodejny, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2 či omezení jen ve vybrané svátky. Z hodnocení dopadů navrhované úpravy není zcela zřejmé, jaké skutečné dopady návrh vyvolá. Například na straně zaměstnanců se předpokládá pouze pozitivní dopad, není ale hodnoceno případné snížení jejich mzdy, k němuž by v důsledku přijetí návrhu došlo, a nelze vyloučit dopady ani dílčí dopady návrhu na zaměstnanost, vadí též vládě.

S návrhem zákona nesouhlasí ani obchodníci, podle kterých jde o nepřípustnou regulaci ze strany státu. V dané záležitosti Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) považuje za jedinou přípustnou formu regulace poptávku zákazníků. To ostatně již prokázala praxe, když některé obchody odstoupily od původně čtyřiadvaceti hodinové prodejní doby, neboť o ni zákazníci neprojevili výraznějšího zájmu. Netřeba zdůrazňovat, že obchody mají zákazníkům sloužit, uvedl Zdeněk Juračka, předseda AČTO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).