Hlavní navigace

Na finanční ředitele se kladou stále větší nároky

5. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Finanční ředitelé jsou v poslední době stále více zatěžováni. Na většinu z nich se kladou mnohem větší nároky než dříve. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ernst & Young. 97 % z dotázaných manažerů se domnívá, že požadavky na ně v současnosti kladené překonávají v mnohém požadavky, které museli plnit před několika lety. Současně si pak ale třetina finančních ředitelů myslí, že nemají dostatek informací o obchodních problémech, které musí jejich organizace řešit.

Na finanční ředitele se dnes valí požadavky ze všech stran a to není do budoucna udržitelné, uvedl Norman Lonergan, vedoucí globální divize ekonomického poradenství Ernst & Young. Vedle jejich tradiční role zaměřené na sledování hospodářských výsledků a řízení rizik mají být též partnery generálních ředitelů při rozhodování o podnikatelských záležitostech i odbornými poradci představenstva.

skoleni_15_4

Finanční ředitelé se ocitli na rozcestí. Budou se muset rozhodnout, jestli se zaměří čistě na oblast účetnictví, nebo se budou věnovat strategičtějším záležitostem, doplnil Petr Knap, partner oddělení podnikového poradenství pražského zastoupení Ernst & Young. Ti, kteří zvolí druhou alternativu, budou muset najít optimální způsob, jak zvládnout i úkoly v oblasti sledování hospodářských výsledků a řízení rizik, budou se muset zaměřit na integraci finančních a nefinančních informací a vybudovat tým spolehlivých a talentovaných lidí, s nimiž se o své břemeno podělí. Na řadě společností v České republice vidíme, jak se liší nároky kladené na finanční ředitele a také objem jejich práce v závislosti na velikosti společnosti, její strategii, odvětví, ve kterém působí, i míře jejího zapojení do mezinárodního obchodu.

Mezi hlavní důvody větších požadavků patří větší nároky na dodržování zákonů a dalších předpisů (43 % dotázaných), náročnější požadavky představenstev a výborů pro audit (38 %) a narůst povinností v oblasti vnitřního řízení, kontrol a procesů (35 %). Zajímavou skutečností je, že většina dotázaných si myslí, že v praxi finanční ředitelé nepatří ke strategickým partnerům generálnímu řediteli, i když by tomu tak dle nich mělo být.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).