Hlavní navigace

Na efektivní výběry elektroodpadu je zřízen speciální fond

10. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kolektivní systém ASEKOL v letošním roce zřídil fond, který podporuje veřejně prospěšné projekty zaměřené na zlepšení efektivity sběru elektrošrotu a elektrotechnických zařízení, tj. elektrotechnika, která dosloužila ve své činnosti. Za první ročník se o příspěvky na elektroodpad ucházelo celkem 38 obcí, provozovatelů sběrných dvorů a neziskových organizací. Celkem z nich uspělo a bylo vybráno 27 a mezi ně rozdělena celková částka 3 miliony korun.

Chtěli jsme podpořit ty subjekty, kterým chybí finance na zlepšení podmínek sběru elektroodpadu, ale snaží se situaci nějákým způsobem řešit. Podle průzkumu, jehož se zúčastnila stovka obcí, je právě nedostatek prostředků na vybudování sběrných dvorů největším problémem – týká se více než dvou třetin obcí, říká Jan Vrba z kolektivního systému ASEKOL.

V letošním roce se ASEKOL zaměřil na tři typy projektů:

  • Program Rekonstrukce
  • Program Intenzita
  • Program Osvěta

Projekt Rekonstrukce je zaměřen na zvýšení kapacity sběrných míst, jejich rekonstrukci a zlepšení vybavení sběrných dvorů. Intenzita se týká vytvoření nebo zvýšení počtu sběrných míst na konkrétním místě. Popřípadě se tímto projektem ASEKOL snaží zlepšit celkově přístupnost těchto míst sběrných míst. Posledním programem nazvaným Osvěta se vzdělává v oblasti problematiky elektroodpadů a elektrošrotů.

V novém ročníku má fond ASEKOL za cíl finančně podpořit veřejně prospěšné projekty, které se týkají problematiky elektroodpadu. V budoucnu by k těmto třem projektům měl přibýt ještě projekt Výzkum.

Více se o této problematice můžete dočíst v glose Petra Komárka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).