Hlavní navigace

Musíte si kvůli podnikání doplnit vzdělání? Čtěte, co vás čeká

18. 11. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Nemůžete si kvůli chybějící praxi nebo odbornému vzdělání otevřít vysněnou kavárnu nebo cukrárnu? Jednou z možností je doplnit si vzdělání.

Podnikatel, který nesplňuje podmínky dané živnostenským zákonem, může podnikat pouze prostřednictvím odpovědného zástupce, takzvaného odborného garanta. Takovou informaci dostane každý, kdo si chce otevřít například kavárnu, cukrárnu nebo restauraci a nemá potřebné vzdělání ani praxi v oboru. Mnohé to od jejich plánů odradí, protože do svého podniku cizího člověka v podobě odpovědného zástupce přijímat nechtějí nebo na něj nemají peníze. Vzdělání se ale dá doplnit. Jednou z těch, která se rozhodla dodělat výuční list, byla i Jaroslava Michalcová. O její cukrárně a kavárně Dortletka jsme psali v článku Recept na úspěšné podnikání byl ukryt ve staré rodinné kuchařce. Teď už jen k jejímu příběhu stačí dodat, že investice do vzdělání se v jejím případě vyplatila, protože podniku se daří a paní Michalcová je i letošní držitelkou titulu Živnostník roku Ústeckého kraje.

Dodělat si potřebnou školu ale není jen tak. Vyžaduje to čas i peníze. Rekvalifikací existuje celá řada. My se pro srovnání s příběhem zakladatelky úspěšné cukrárny zaměříme právě na gastronomické obory. Co tedy uchazeče o profesní kvalifikaci nebo výuční list čeká?

Mohlo by vás zajímat: Odpovědný zástupce, vaše vstupenka do téměř každého oboru

Jaké vzdělání je potřeba k otevření cukrárny?

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Cukrárna s výrobou nebo bez? Zaměření a náplň vašeho podniku určí, zda vůbec budete výuční list nebo praxi potřebovat. Pokud půjde o podnik s výrobou, je potřeba na živnostenském úřadu ohlásit řemeslnou živnost s předmětem podnikání „Pekařství, cukrářství“. Pro získání živnostenského oprávnění je zde stanovena podmínka odborné způsobilosti, kterou musí splnit buď sám ohlašovatel, nebo jím ustanovený odpovědný zástupce. To znamená, předložit doklad o vzdělání nebo praxi v oboru, a dále splnit všeobecné podmínky stanovené živnostenským zákonem pro provozování živnosti, říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. S tímto je podnikatel oprávněn nejen vyrábět, ale i provozovat doplňkovou činnost, především ve své provozovně prodávat čaj, kávu a nealkoholické nápoje.

Pokud se jedná pouze o prodej pekařských a cukrářských výrobků takzvaně s sebou, pak stačí mít živnostenské oprávnění k volné živnosti „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, obor č. 48 – velkoobchod a maloobchod“. Chce-li ale podnikatel nabídnout svým hostům i kávu nebo čaj, bude muset ohlásit i řemeslnou živnost „Hostinská činnost“. A i pro tu platí podmínka odborné způsobilosti.

Rekvalifikace vs. profesní kvalifikace

Pozor na záměnu termínů rekvalifikace a profesní kvalifikace. U řemeslných rekvalifikací se studenti postupně seznamují s celým oborem. Kurz je koncipován jako příprava ke zkoušce před autorizovanou osobou a výstupní doklad lze použít v rámci povinného souboru profesních kvalifikací k vydání živnostenského oprávnění. Jednotlivá osvědčení o profesní kvalifikaci pak slouží jako doklad pro zaměstnanecký poměr. Pro zájemce s praxí, ale bez potřebného vzdělání nebo pro neúspěšné absolventy učebních či studijních oborů s dostatečnou praxí nabízíme jako autorizovaná osoba vykonání profesních kvalifikačních zkoušek. Po úspěšném absolvování profesní kvalifikační zkoušky zájemci mohou složit závěrečné učňovské zkoušky a získat výuční list, říká Jaroslava Spurná, ředitelka Střední školy obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK v Olomouci. 

Nejedná se tedy o rekvalifikace. Uchazeč už musí mít v daném oboru odpovídající znalosti a dovednosti. Vykonává pouze zkoušky a neabsolvuje před nimi žádné přípravné kurzy. Školy mohou nabízet přípravné kurzy, ty je ale nutno uhradit zvlášť. Získáte-li osvědčení o více profesních kvalifikací, které dohromady odpovídají požadavkům na vyučení v některém oboru vzdělání, máte tedy nárok složit závěrečnou učňovskou zkoušku a získat tak výuční list, aniž byste před tím museli chodit do školy. Nebude to ale zadarmo.

Třeba závěrečnou zkoušku z oboru Kuchař-číšník je možné složit po předložení osvědčení o získání profesních kvalifikací Příprava teplých pokrmů, Příprava pokrmů studené kuchyně, Příprava minutek a Složitá obsluha hostů. A ceny? Na Soukromé střední škole a jazykové škole České Budějovice zaplatí studenti za osvědčení o profesní kvalifikaci Příprava teplých pokrmů 8706 korun po absolvování 150 hodin kurzu. Bez něj se za zkoušku platí 3427 korun. Stejná profesní kvalifikace na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Česká Lípa vychází dráž, ale je to dáno i počtem hodin. Délka kurzu Příprava pokrmů teplé kuchyně je 328 hodin včetně zkoušky a přístupu na zpoplatněnou část elektronického výukového portálu. Cena je pak 19 600 korun. Cena rekvalifikačních kurzů se odvíjí od mnoha kritérií, proto je těžké určit konkrétní částku. Ceny jednotlivých kurzů stanovujeme dle kalkulace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Studentům umožňujeme splátkovou formu úhrady kurzovného, komentuje Jaroslava Spurná.

Psali jsme: Zůstala sama ve své kavárně. Kde asi udělala chybu?

Místo do lavic půjdete do kuchyně

Ačkoli jde o návrat do školy, uchazeči neprochází žádnými přijímacími testy. Požadován je jen dobrý zdravotní stav, zdravotní průkaz a zájem o obor. A dále také dochvilnost a cílevědomost, což se ale u dospělých zájemců o doplnění vzdělání očekává automaticky. Některé školy rekvalifikanty přiřazují ke skupinám běžných učňů, a kurzy se proto konají v týdnu v době od 7:00 do 14:00. Při nabídce rekvalifikace vycházíme z toho, že zájemce je v současné době bez stálého pracovního poměru a vzhledem k tomu se může časově přizpůsobit našemu časovému harmonogramu. V případě, že je to jinak, jsme ochotni se do jisté míry časově přizpůsobit. U rekvalifikačních programů ale nenabízíme možnost individuálního studia, vysvětluje Jitka Schusterová, zástupce ředitele Střední školy Pohoda z Litoměřic. Na olomoucké Střední škole obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK se rekvalifikace může naopak odehrávat i v odpoledních hodinách a v sobotu dopoledne. Zájemci o studium by proto měli začít osobním pohovorem a žádostí o informace, jak bude kurz probíhat.

Tyto kurzy jsou zaměřeny na praktickou část oboru. Není se proto třeba obávat toho, že se znovu budete muset učit český jazyk nebo absolvovat hodiny tělocviku. Výuka neprobíhá v lavicích, ale v odborných dílnách, cvičných kuchyňkách nebo školní cukrárně. Teorie se učí v rámci praktického nácviku a studentům je k dispozici e-learning. Cílem je, aby byl účastník připraven ke složení profesní kvalifikační zkoušky po praktické stránce, říká Jana Kunclová ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Česká Lípa. Vyučované obory se tedy týkají potravin a výživy, technologie a tak dále. Určitá hodinová dotace je věnována i základům živnostenského podnikání, které v sobě zahrnují podmínky získání živnostenského oprávnění, základy vedení skladové evidence, stručné základy účetní povahy a podobně, dodává Jitka Schusterová.

skoleni_15_4

TIP: Ke studiu týkajících se potravin budete potřebovat i potravinářský průkaz

Je samozřejmé, že do kurzu nastupují zájemci s rozdílnými základními znalostmi. Pokud je například žena zdatná amatérská cukrářka, naučí se v rekvalifikačním kurzu něco nového? Obecně školy nadstandardní kurzy, které zvyšují dovednosti nad rámce výučního listu, neposkytují. Kurzy jsou prý ale přínosné i pro ty, jejichž znalosti jsou už dostatečné. Osvojí si v nich třeba práci ve velkém kolektivu a pod určitým tlakem na výkon. Pokud někdo v oboru pracuje delší dobu a má praktické zkušenosti, nemusí absolvovat přípravný kurz. Může se přihlásit přímo k vykonání profesní kvalifikační zkoušky. Po jejím úspěšném vykonání obdrží osvědčení s celostátní platností, že má kvalifikaci například k přípravě teplých pokrmů, uvádí Jana Kunclová. Okruh témat, které při zkoušce musí znát, je dohledatelný na webu Národní soustavy kvalifikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).