Hlavní navigace

MOL dokončila prodej svého podílu firmě ČEZ

23. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes došlo k vypořádání prodeje sedmiprocentního podílu maďarské ropné společnosti MOL české energetické firmě ČEZ. Na prodeji podílu v MOL se podniky dohodly minulý měsíc v rámci vytvoření aliance, která se zaměří na budování plynových elektráren. Firma MOL uvedla, že společnosti ČEZ prodala 7,68 milionu akcií. Zároveň si zajistila možnost nakoupit tyto akcie během příštích tří let zpět.

MOL se v současné době snaží odrazit nepřátelskou nabídku na převzetí ze strany rakouského konkurenta OMV. Podle agentury Reuters nyní maďarská firma kontroluje společně se spojenci přes 40 procent svých akcií a prodej podílu jí tak podle analytiků umožní rozšířit zpětný odkup vlastních akcií na burze.

V rámci společného podniku budou mít obě společnosti shodný poloviční podíl na základním kapitálu, hlasovacích právech a na rozhodování a řízení. Podle ČTK bude prvním projektem aliance výstavba dvou elektráren na zemní plyn s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla o výkonu 800 megawattů v rafinérii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi – Százhalombatta. Do provozu by měly být uvedeny v letech 2013 nebo 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).