Hlavní navigace

PR: Ministr Říman připravuje energetickou koncepci, která zvýší těžbu uhlí

15. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman připravuje novou státní energetickou koncepci (SEK), která počítá s prolomením limitů těžby hnědého i černého uhlí a využitím všech dostupných zásob uranu. Podíl z jádra by tak měl vzrůst do roku 2030 z momentální třetiny na celou polovinu, píše dnes deník Právo.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman pracuje na nové SEK, která by měla prolomit limity těžby hnědého a černého uhlí a využít všechen dostupný uran. Podíl jaderné energetiky by se tak měl v ČR zvýšit z momentální jedné třetiny na poloviční podíl do roku 2030. Ministerstvo životního prostředí již uplatnilo řadu svých námitek, které jsou teď v připomínkovém řízení. Velice ostře se postavilo k prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Podobný postoj zaujala i četná ekologická hnutí. Přestože ministr Říman opakoval, že se svou energetickou politikou čeká na závěry Pačesovy komise, v koncepci na ně evidentně nereaguje,uvedl pro Právo Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Ekologové namísto zvyšování těžby uhlí přicházejí z řadou úsporných opatření, například v podobě zateplování domů či využití efektivních technologií. Říman ale do koncepce implementoval spolu s maximální bezpečností a udržitelným zdrojem i nezávislost na cizích zdrojích energie. Tento krok je jistě ovlivněn i událostmi posledních dní, kdy je Evropa díky rusko – ukrajinskému sporu již přes týden bez dodávek ruského zemního plynu. Čtěte více. Krize snad vyřešena. Co by se ale dělo, kdyby Česku došel plyn? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).