Hlavní navigace

Ministerstvo financí má problémy s ARESem, poslední výpadek trval 5 dnů

11. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jeden z hlavních informačních systémů ČR, provozovaný ministerstvem financí, během posledních pěti dnů nemohl poskytnout požadovaná data. Nefungoval.

Pět dnů nefungoval registr ekonomických subjektů, tedy informační systém, který umožňuje vyhledávání nad ekonomickými subjekty registrovanými v České republice, jež zastřešuje takové státní agendy jako je například obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík, registr plátců DPH.

O problému s ARESem informoval také sesterský server Lupa.cz: Bezprecedentní výpadek: ministerstvu financí pět dní nefungovaly registry

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Zlobí se oprávněně, už šestý den nefunguje ARES. 

První problémy se objevily už v pátek 6. listopadu. Kdo by snad čekal, že se na ministerstvu financí věci hnou přes víkend a systém bude zprovozněn, čekal marně. V tuto chvíli by však měl být ARES v provozu, avšak jen v omezeném rozsahu.

Ministerstvo financí na svých webových stránkách od pondělí informovalo nejen o stále probíhajícím výpadku ARESu, ale především ujišťovalo, že bude provoz alespoň v omezeném rozsahu obnoven v dnešních odpoledních hodinách (středa 11. listopadu). Což také serveru Podnikatel.cz potvrdil Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí: V tuto chvíli se na plném obnovení provozu intenzivně pracuje. Předpokládáme, že systémy budou zprovozněny dnes odpoledne.

Podle jeho slov se nefunkčnost ARESu nikterak neprojevuje v obchodním a živnostenském rejstříku a dalších zmíněných aplikacích: Nefunkčnost ARESu se v obchodním a živnostenském rejstříku nijak neprojevuje. Systém ARES totiž neprovádí registrace subjektů ani změny v jejich údajích, ale pouze souhrnně zpřístupňuje údaje od institucí, které ze zákona vedou registry a evidence o ekonomických subjektech.

Brand24

Mohlo by vás zaujmout: 4 firemní databáze volně dostupné na internetu. Jaký servis nabízejí?

Z ARESu čerpá také server Podnikatel.cz. Svým čtenářům nabízí databázi firem, v současné době eviduje celkem 2 738 047 subjektů, přičemž aktualizace probíhá automaticky. Rejstřík firem na Podnikatel.cz, který rovněž umí porovnat vazby sledovaných osob, je k dispozici zcela zdarma jako součást informačního servisu pro podnikatele. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).