Hlavní navigace

Jste teď na mateřské? Radujte se, dostanete balík peněz, ale zadlužíte stát

20. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Politické strany si udělaly z mateřské předvolební handl, když prosadily navýšení mateřské na původní úroveň. Mateřská je ostatně ve volebních programech častována. Co politici rodinám slibují?

Je to tady. Mateřská se zvyšuje na původní úroveň. Janotův úsporný balíček totiž snížil mimo jiné i výši peněžité pomoci v mateřství, tedy tzv. výši mateřského příspěvku. Od ledna roku 2010 se vyplácí pouze 60 místo 70 procent vyměřovacího základu. A snížení to rozhodně není zanedbatelné. Při zhruba dvacetitisícovém platu činí o 3200 korun méně oproti loňsku. Čtěte více: Mateřská poklesla v roce 2010 o tisíce korun

O mateřské se podle očekávání rozhodlo těsně před volbami

O návrhu zákona, kterým se mateřská nejen vrátila na původní výši, ale i dorovnala od začátku roku, rozhodla v úterý Sněmovna. Změna nastává 1. června 2010. Příjemcům mateřské bude vyplacen rovněž rozdíl po jejím snížení, a to od začátku roku. Michaela Šojdrová, místopředsedkyně KDU-ČSL, těsně po schválení novely sdělila, že má radost nejen ona, ale také maminky, které rozhodnutí Sněmovny očekávaly. Jak dříve uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), jestliže již jednou společnost dala podporu k rodičovství, tak neexistuje, aby tuto podporu následně snížila. Může přidat, ale musí držet na minimálně stejné úrovni. Snížení mateřského příspěvku je signál společnosti vůči lidem. A to signál velmi negativní, dá se přeložit: Nezajímáte nás, vy ani vaše děti, dodala Gajdůšková.

Návrh na vyšší mateřskou předložila KDU-ČSL. Prosazovala ji ČSSD, KSČM, lidovci a zelení. Proti předloze od počátku stáli občanští demokraté a nepodpořili ji ani poslanci TOP 09. Toto opatření totiž přijde státní rozpočet asi na dvě miliardy korun. Za každou desetikorunu, kterou teď pomůžeme maminkám, bude za deset let 5 tisíc dluhu pro jejich děti, sděluje Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09. To bylo ostatně i jedním z důvodů, proč návrh vetoval prezident. Podle Václava Klause je v Česku v porovnání s jinými státy nadstandardně dlouhá doba poskytování mateřské. To ukazuje následující tabulka.

Podpora rodiny jako součást volebních programů

Podpora rodin s dětmi a tím samozřejmě i mateřská a rodičovská dovolená se dostala i do volebních programů. Co jednotlivé strany svým voličům v této oblasti slibují?

  • ČSSD: Nedovolí snížení mateřské. Podpoří obce při rozšiřování míst v mateřských školkách a veřejné služby pro děti do tří let (jesle). Povinný bezplatný rok předškolní výchovy.
  • KSČM: Zvýšení dávek při rodičovské dovolené na 14 tisíc měsíčně s tím, že tato zvýšená odměna bude náležet matkám pečujícím o dítě do tří let. Zavedení možnosti čerpání další rodičovské dovolené prarodiči. Vyšší podporu při narození druhého dítěte a dalšího dítěte (porodné, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě). Přídavky vázat na dítě a ne na příjem domácností. Valorizovat přídavky na děti, rodičovský příspěvek a dávky pěstounské péče podle životních nákladů.
  • ODS: Zavedení dvourychlostní mateřské rodičům, kteří se chtějí vrátit brzy do práce. Čerpání mateřské 18 týdnů se 100 % původního platu bez navazujícího pobírání rodičovského příspěvku. Druhou možností zůstane mateřská v délce 28 týdnů se 70 % platu a s možností navázat na ni jednou ze tří variant rodičovské. Dále slibuje pružnou mateřskou a rodičovskou. Rodičovskou bude možné čerpat do 5 let věku dítěte.
  • TOP 09: Navrhuje snížení všech sociálních dávek o 10 % s výjimkou mateřské. Chce motivovat rodiče k práci, nikoliv k závislosti na sociálních dávkách. Nahradí přídavky na děti vyšší slevou na dani z příjmů včetně zvýšení daňového bonusu.
  • Věci veřejné: Prosazení zákonné týdenní placené otcovské dovolené, kdykoliv během prvních 3 měsíců života dítěte nad rámec zákonného nároku na dovolenou na zotavenou. Podpora projektu sousedského hlídání, kdy osoba, která má v celodenní péči dítě do 6 let, může za úplatu hlídat i další děti.
  • KDU-ČSL: Podpoří daňové zvýhodnění zaměstnávání rodičů dětí do 6 let na zkrácený úvazek. Slibuje vyšší podporu při narození druhého dítěte a dalšího dítěte (porodné, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě) a zcela novou slevu na dani z příjmu fyzických osob – 5 tisíc na první dítě, 10 tisíc na druhé dítě, 20 tisíc na třetí, 30 tisíc na čtvrté a každé další dítě, ovšem na úkor mírného snížení slevy na poplatníka.

Pozn. redakce: v přehledu jsou uvedeny návrhy pouze těch stran, které mají dle dostupných předvolebních průzkumů šanci v letošních volbách uspět.

Aktuálním tématem je nedostatek školek. Šup s ním do volebního programu

Podporu obcím při rozšiřování počtu míst ve školkách slibuje ČSSD. Nabídku možností péče o děti výhodnými podmínkami pro zakládání firemních a jiných nestátních miniškolek, živností péče o děti a jejich hlídání v rodině prosazuje i ODS. Podpora rodin s dětmi: slevy na sociálním pojištění, startovací byty, více školek a jeslí, patří mezi desatero Věcí veřejných. Proto také chtějí usilovat o rozvoj předškolních zařízení (jeslí, školek, firemních školek, mateřských center), ať už soukromých nebo provozovaných samosprávou. Firemním školkám, které pomohou zvýšit kapacity dnes nedostatečné, slibují daňové zvýhodnění. Také KDU ČSL je pro vznik firemních miniškolek i vzájemnou rodičovskou výpomoc. Čtěte více: Firemním školkám nahrává babyboom i boj o talentované lidi

Brand24

S rozšiřováním nabídky o nestátní školky nemá problém ani samo ministerstvo. Ať mají rodiče na výběr z více možností, kam dítě umístit, uvedl pro server Podnikatel Tomáš Bouška, tiskový mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Dodává, že miniškolky do jejich sekce nespadají a u firemních školek je otázkou, zda by měly být při jejich zřizování zvýhodňovány firmy a obce nikoli. Čtěte více: Prorodinné zaměstnavatele čekají daňové úlevy a nižší odvody

Nic nového pod sluncem. Všechno už tu bylo

Zvýhodněné zřizování předškolních zařízení není horkou předvolební novinkou. Ministerstvo práce a sociálních věcí již v roce 2008 připravilo soubor opatření – tzv. Prorodinný balíček, kde jedním z jeho okruhů je slučitelnost rodinného a pracovního života. Navrhuje se zde zavedení institutu vzájemné rodičovské výpomoci, podpora služeb péče o děti v oblasti živnostenského podnikání, vznik institutu nekomerčních miniškoliček i daňové výhody pro zaměstnavatele, kteří poskytují nebo zajišťují svým zaměstnancům péči o děti. Součástí balíčku je i podpora aktivního otcovství a otcovské dovolené. Čtěte více: Od ledna pro otce dítěte mateřská, připravuje se i otcovská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).