Hlavní navigace

Máte hypotéku? Připravte se, že budete platit vyšší daně. Víme proč

12. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Lidé s vysokými hypotékami zřejmě zaplatí na daních víc. Vláda plánuje snížit možnost odpočtu úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

S omezením daňového odpočtu počítá daňová reforma, která byla poslanci schválena už v roce 2011. Nabytí účinnosti je naplánováno na rok 2015. Nová vláda tento návrh zřejmě podpoří.

Dokážu si představit revizi současné částky směrem dolů, naznačil pro Hospodářské noviny premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ilustrační obrázek
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek

Původně chtěl Miroslav Kalousek možnost odečítat si z daňového základu zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření úplně zrušit, nakonec ale polevil. Navrhl snížit limit pro výši úroků ze současných 300 000 na 150 000 korun. Ve finále ale návrh mluví o snížení na 80 000 korun.

Nový kabinet je pro 

Nová vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL rozhodně bude chtít do daňové reformy zasahovat a prosadit tak své představy, ale právě omezení daňových odpočtů u hypoték je jedním z bodů, se kterým souhlasí.

Odpočet má krýt rozumnou hypotéku pro střední třídu. A 300 tisíc je poměrně vysoká částka, prozradil pro Hospodářské noviny Jan Čapek, daňový expert a blízký spolupracovník ministra financí Andreje Babiše.

Návrh konkrétní částky zatím nová vláda nemá. Pokud by ale ponechala variantu, která byla schválena v roce 2011, klesl by limit pro odpočet úvěrů z aktuálních 300 000 na 80 000 korun ročně. Zatímco teď je možné snížit samotnou daň až o 45 000 korun ročně, nově se měl limit snížit na 15 200 korun ročně.

Úroky z hypoték a úvěrů v roce 2014

Základ daně je možné snížit o zaplacené úroky z úvěru stavebního spoření nebo z hypotečních úvěrů na financování bytových potřeb. Co je bytovou potřebou, podrobně popisuje § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů.

Brand24

V některých případech musí jít výhradně o bytovou potřebu vlastní, jindy se může jednat o trvalé bydlení druhého z manželů, potomků nebo prarodičů. Podrobněji v ustanovení § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů. Jestliže je účastníků úvěrové smlouvy více, uplatní úroky buď jedna z nich, anebo každá z nich, a to rovným dílem. Maximálně lze odečíst úroky v úhrnu 300 000 Kč ročně poplatníky téže domácnosti. Pokud poplatník platil úroky pouze po část roku, může uplatnit maximálně odečet 25 000 Kč za každý kalendářní měsíc. 

V případě, že úvěr poplatník použil na koupi pozemku, musí do čtyř let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy zahájit na tomto pozemku výstavbu bytové potřeby. Pokud tak neučiní, podává daňové přiznání a zdaní prospěch plynoucí z nesprávně uplatněných nezdanitelných částek jako ostatní příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů v období, ve kterém k porušení podmínky došlo. Více se dočtete: Nezdanitelné části základu daně v roce 2014

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).