Hlavní navigace

Manažeři se mají díky bonusům lépe

5. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pro ředitele a nejvyšší manažery českých firem bývají mimoplatové odměny důležitější, než samostatný základní plat. Nejvíce mohou vrchloví manažeři vydělat na akciích, ale musí se jim dařit. Dalšími slušnými příjmy jsou navíc příspěvky na penzijní a životní pojištění, ale bonusem se staly také speciality jako placení stravného a vzdělání pro rodinné příslušníky.

Například u vrcholového manažera CME Michaela Garina mu firma, která řídí u nás televizi Nova, loni zaplatila 370 tisíc korun za životní a zdravotní pojištění, za stravování inkasoval sumu v hodnotě okolo 400 tisíc korun. Výhodou šéfů na vysokých pozicíh je také fakt, že se nemusí starat o to, kolik zaplatí v daném státě na daních. Funguje pro ně daňová kompenzace, což znamená, že mají určenou garantovanou čistou mzdu, píše MfDnes.

Největší motivací jsou ale právě již zmiňované bonusové akciové programy. Například šéf společnosti NWR Miklos Salomon má zaručen roční plat a náhrady ve výši 10 milionů korun. Ale očekávaný bonus dostane až v září letošního roku, kdy bude ve své funkci jeden rok. Od firmy dostane jako odměnu 0,1 procenta jejich cenných papírů v hodnotě 99 milionů korun. Tuto sumu bude nadále příjímat až do roku 2011, kdy ve funkci skončí. Podobné odměny mají vysoce postavení šéfové i ve společnostech OKD a ČEZ, píše MfDnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).