Hlavní navigace

Manažeři přestávají věřit euru

20. 7. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Téma třetina vrcholových manažeřů v Evropsě a na Blízkém východě má pochybnosti o budoucnosti jednotné evropské měny. Navíc podle celé třetiny českých manažerů, euro možná v současné podobě nepřežije následujících pět let. Vyplývá to z aktuálního průzkumu sítě poradenských společností KPMG.

Podle výzkumu navíc klesá důvěra i v eurozónu. Evropa už není podle respondentů hodnocena jako ekonomická a politická velmoc. Podle téměř dvou třetin dotázaných (64 procent) totiž Evropa postupně ztrácí na významu a její postavení bude v horizontu dalších desetiletí klesat. V Česku tento názor zastává dokonce 73 procent respondentů.

I přesto mezi vrcholovými manažery převažuje názor, že euro přežije a bude existovat i v roce 2016. Zajímavé je, že řada dotázaných (13 procent) nemá na budoucnost jednotné evropské měny vyhraněný názor, komentuje výsledky průzkumu Jan Žůrek, řídící partner společnosti KPMG Česká republika. Připouští ale že by měla Evropa i přesto změnit svůj přístup: Měla by se naučit žít střídměji, více zvažovat efektivitu a úspory. Změny se tak patrně nevyhnou ani jednotné evropské měně, ani formě poskytování dotací v eurozóně, uzavřel Žůrek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).