Hlavní navigace

Malé a střední firmy objevují význam digitalizace dokumentů

9. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Digitalizace dokumentů už není výsadou jen velkých firem. Naučili se ji používat i malí hráči. Přináší jim to nejen nové možnosti, ale i úspory.

Malé a střední firmy objevují význam digitalizace dokumentů

Mezi malými a středními podniky roste zájem o digitalizaci dokumentů a s tím související služby. Firmy chtějí zefektivnit svou činnost, získat nové příležitosti nakládání s dokumenty a hlavně snížit výdaje. Až dosud malé firmy převodu dokumentů do digitální podoby nevěnovaly pozornost, protože to považovaly za časově náročnou činnost bez odpovídajícího finančního dopadu. Teď si ale berou za vzor větší hráče, kteří elektronickou správu a optimalizaci dokumentů používají zcela běžně.

V minulých letech byla digitalizace chápána jako investice do budoucna. Menší společnosti zpochybňovaly její smysl a přímý finanční efekt. Výzkum potvrdil, že tyto premisy již neplatí. Změny v uvažování jsou dány jednodušší dostupností sofistikovaných IT řešení, která umožňují významné časové i finanční úspory, říká Pavel Štěpán, obchodní ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech. Menší podniky si digitalizaci konečně mohou dovolit také z toho důvodu, že dochází ke snižování cen technologií. Ty jsou navíc zcela jednoduše řešeny a dokumenty je možné převádět zcela automaticky i bez znalosti pojmů, aplikací a postupů. Celý proces dnes umíme nastavit tak, že jediné, co zbývá na uživatele, je vložit dokument a stisknout správné tlačítko. Firmy tím šetří čas dosud vynakládaný na administrativní činnosti a náklady na pronájem míst pro uskladnění jakýchkoli dokladů, vysvětluje Jiří Jelínek ze společnosti Konica Minolta.

Bezplatné právní poradny využívají i právníci, nevědí si rady s exekucemi

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Během letošních prvních šesti měsíců využilo bezplatné právní poradenství nabízené Exekutorskou komorou ČR 2 500 klientů. Jedná se o rekordní počet, ale komora z toho zadost nemá. Ukazuje se, že až pětina všech lidí, kteří se na poradnu obrátí, má právnické vzdělání a dochází tak k blokování a zneužívání této služby. Běžnou praxí je, že se na nás obracejí advokáti či zdánlivě renomované pojišťovny právní odpovědnosti a chtějí pomoci s orientací v řízení. Mnohdy se přitom jedná o základní věci. Je tristní, že se ani odborná veřejnost ne vždy dostatečně orientuje v tématu exekucí a že pro své klienty, od kterých si nechává platit, shání informace u nás. Blokuje tak místo lidem, kteří naši pomoc opravdu potřebují, říká David Koncz, viceprezident Exekutorské komory. Vedle advokátů vyhledávají poradnu také mzdové účetní, které si například nevědí rady s výpočtem srážky ze mzdy u zaměstnance, proti němuž soud zahájil exekuci. Dalším případem jsou společnosti, které provozují činnost související s právní oblastí.

Poradenská centra fungují jednou týdně v Praze, Brně a Plzni už pátým rokem. Bezplatný právní servis zajišťují soudní exekutoři, exekutorští kandidáti nebo koncipienti. Provoz center podporuje zápůjčkou prosotr Diakonie Českobratrské církve evangelické. Této spolupráce si moc vážíme, protože pro klienty je to neutrální půda, kam se nebojí přijít a kde najdou i další pomoc, obvykle psychologickou, říká prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. Ten je také jedním z odborných komentátorů v poradně, kterou nabízí server Podnikatel.cz. Odkaz na ni najdete ZDE.

Brand24

Stavebnictví se dál výrazně propadá

Stavebnictví se stále potýká s nedostatkem zakázek, problémem je především enormní tlak na ceny. Firmy nabízejí své práce stále levněji, často i hluboko pod reálnými cenami. Zatím bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit. Podle zjištění Českého statistického úřadu klesla v květnu stavební produkce meziročně o 15,5 %. Stavební úřady vydávají o pětinu méně stavebních povolení než loni. Konkrétně jich bylo 7 300 a orientační hodnota těchto staveb se zastavila těsně pod hranicí 20 miliard korun. Počet dokončených bytů se v květnu meziročně snížil o 34,9 % a činil 1 866 bytů. Počet dokončených bytů v bytových domech klesl o rovných 40 %. V rodinných domech se počet dokončených bytů snížil o 19,8 %. Vlivem nedostatku příležitostí dochází ve stavebnictví také k propouštění. Ve větších firmách s 50 a více zaměstnanci jich meziročně ubylo 8,5 %. A pochopitelně se ani nezvyšují platy. Průměr je stejný jako v roce 2012, tedy 28 988 korun.

Výsledky podle Hospodářské komory ČR ukazují, že je potřeba změna. Brzdou stavebnictví je podle ní zákon o veřejných zakázkách. Rovněž žádáme, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dodržoval lhůty, dokdy musí vyřídit stížnosti uchazečů o veřejnou zakázku. Není totiž možné, aby dle dostupných informací, byly Úřadem nezpracovány stížnosti týkající se zakázek v hodnotě převyšující 40 miliard korun. Je třeba si uvědomit, že právě u těchto zakázek převládají především zakázky stavební, komentuje Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).