Hlavní navigace

Lobbing zamával státním rozpočtem více než hádky poslanců

30. 9. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Úsporný balíček je odklepnutý, lobby zalobovala, návrh rozpočtu čeká schvalování Poslaneckou sněmovnou. Za peníze lze - zdá se - koupit všechno. Stranám jde o body a na obzoru jsou rušný podzim a neklidné jaro.

Schválení úsporného balíčku zákonů, který má přispět ke snížení deficitu státního rozpočtu na rok 2010 a který navrhl ministr financí Eduard Janota, vysílá dvě důležité zprávy. První zpráva: když jde skutečně do tuhého, úřednická vláda a politici se dokáží dohodnout a potřebná opatření schválit. Pomineme-li ovšem drobný detail, že úspor návrh dosahuje až na výjimky zvyšováním některých daní a odvodů. Druhá zpráva: lobby se nezastaví před ničím a (často na rozdíl od politiků) je velmi akceschopná. Čtěte více: Katastrofální vize rozpočtu nutí k úsporám. Podnikatelé souhlasí

Rovní a rovnější

Sympatické na balíčku bylo to, že se navrhovaná opatření dotýkala prakticky každého. Nebylo to tak, že by byli biti jen podnikatelé nebo vysokopříjmové skupiny obyvatel (jak chtěla levice návratem progresivního zdanění), jen státní zaměstnanci či naopak ti v soukromém sektoru, rodiny s dětmi nebo bezdětné, případně kdokoliv jiný podle toho, jaké priority má ta která strana ve svém programu. Mezi rovnými jsou si ale, zdá se, někteří přece jen o něco rovnější. Tak třeba firmy podnikající v oblasti sázení a tabákové firmy si díky své silné lobbistické pozici nakonec zajistily, že se jich úsporná opatření respektive zvýšení daní dotkne méně, než se původně zdálo. A nikdo ani nemrkl.

Zavedení pravidel pro legitimní lobbing ostatně patří mezi navrhované legislativní změny v Závěrečné zprávě Národní ekonomické rady vlády (NERVu). Opět se nyní ukazuje, jak ožehavý a aktuální požadavek to je. Čtěte více: Mohou podnikatelé ještě vůbec věřit politikům? Včerejší „divadlo” říká ne

Korupce má v ČR úrodné podhoubí

Loterie jsou teď vůbec žhavým tématem, stejně jako lobbing. Ukázalo se totiž, že někteří politici by neváhali za peníze změnit loterijní zákon. Ve slušné společnosti se tomu říká korupce a takové jednání se netoleruje. Je tedy dobrou zprávou, že již v této kauze padají politické hlavy. Horší zprávou ale je, jak úrodné je stále v Česku korupční podhoubí.

„Blažit” nás snad může jenom známý fakt, že korupce je celosvětovým problémem. Masivní rozsah globální korupce představované úplatkářstvím, nekalými obchodními praktikami a ovlivňováním veřejné politiky stojí miliardy a představuje závažnou překážku na cestě k dosažení udržitelného hospodářského růstu, vyplývá ze zjištění nevládní neziskové organizace Transparency International, která nově zveřejnila v publikaci Global Corruption Report zaměřené letos konkrétně na korupci v soukromém sektoru. Gangsterka? Ne, realita. V souvislosti s Českou republikou připomíná publikace například také neexistenci zákona garantujícího právní odpovědnost právnické osoby (viz také třeba omezené ručení za závazky u společnosti s ručením omezeným, která patří v Česku k nejfrekvento­vanějším právním formám podnikání).

skoleni_15_4

S jakým stanoviskem ohledně úsporného balíčku se ztotožňujete nejvíce?

Dramatický podzim na obzoru

Jedna – „úsporná” – politická shoda však neznamená, že by na české politické scéně nehrozily další bouřky. Poslanecká sněmovna bude schvalovat rozpočet na příští rok. Vybírat se bude český kandidát na eurokomisaře a hlavně je na stole Lisabonská smlouva. Ozývají se silná slova na adresu zašprajcovaného prezidenta Václava Klause, kterého by někteří dokonce rádi zažalovali. Nudný podzim, ani vánoční „okurková sezona” tedy určitě nehrozí.

A ani jaro nebude klidnější. Není radno zapomínat, že přes odložené volby a zastavené volební kampaně žijeme v době, kdy politici střádají body k řádným volbám. Vše je tak nutné poměřovat s vědomou či podprahovou volební taktikou. Krizových dnů ještě není konec. Čtěte více: Seriál Ekonomická recese 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).